article
1.6189255
ZIERIKZEE - Gebruikers en beheerders van het MFC in Zierikzee voelen zich overvallen door de aangekondigde sluiting van het gebouw.
Stekker uit MFC Zierikzee voelt als dolkstoot in de rug
ZIERIKZEE - Gebruikers en beheerders van het MFC in Zierikzee voelen zich overvallen door de aangekondigde sluiting van het gebouw.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/stekker-uit-mfc-zierikzee-voelt-als-dolkstoot-in-de-rug-1.6189255
2016-07-13T11:25:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5245104.1442388029!image/image-5245104.jpg
Zierikzee,Toneel,Gemeenteraad,Cultuur,Cultuurbeleid,Evenement,Vrijetijdsbesteding,Muziek,Hobby,2017,Huurovereenkomst,MFC,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Stekker uit MFC Zierikzee voelt als dolkstoot in de rug

Stekker uit MFC Zierikzee voelt als dolkstoot in de rug

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Multifunctioneel Centrum (MFC) aan de Huijberstraat in Zierikzee.
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Gebruikers en beheerders van het MFC in Zierikzee voelen zich overvallen door de aangekondigde sluiting van het gebouw.

  De huurovereenkomst van de gemeente met gebouweigenaar Zeeuwland loopt in augustus 2017 af. Burgemeester en wethouders hebben inmiddels besloten dat contract niet te verlengen.

  Volgens het college is dat besluit een uitvloeisel van de zelfgekozen liquidatie van het vorige stichtingsbestuur. Dat trok z'n handen vorig jaar van het verenigingsgebouw af, bij gebrek aan voldoende bestuursleden. De gemeenteraad werd daarmee verantwoordelijk voor de verdere exploitatie. Het college gebruikt de aflopende huurovereenkomst als logisch moment om onder dat contract uit te komen, aangezien de exploitatie van een gemeenschapscentrum niet als gemeentelijke taak wordt gezien.

  Volgens B&W zijn in Zierikzee voldoende alternatieve locaties voorhanden voor de ondergebrachte sociaal-culturele activiteiten. Genoemd in dat verband worden onder meer het gemeentehuis, schoolgebouwen, gymzalen en sportcentrum Laco.

  Beheerder Heleen van den Bos is boos op de gemeente. Het besluit is volgens haar niet gecommuniceerd, met haar noch met de gebruikers. Juist nu het financieel tekort van het MFC 'door heel hard werken' is weggewerkt en de exploitatie helemaal op orde is, voelt dit als een dolkstoot in de rug, geeft Van den Bos aan. Ze denkt dat er voor een grote groep als de bridgeclub met wedstrijden en cursussen, de christengemeente, maar ook nabestaanden die het MFC gebruiken als uitvalsbasis voor begrafenissen op de begraafplaats 600 meter verderop, weinig vergelijkbare locaties in de buurt beschikbaar zijn.

  De 30-jarige theatergroep Zierik heeft al bijna z'n hele bestaan een eigen ruimte (Scene 4) in het MFC, grenzend aan de aula. Het oefenlokaal is helemaal aangepast aan de specifieke eisen voor een toneelproductie. Voorzitter Mels Hogenboom moest vandaag op zijn vakantie-adres horen dat de stekker er uit gaat. "We hebben een jaar de tijd om te zoeken, maar het zal niet meevallen iets vergelijkbaars te vinden dat aan alle voorwaarden voldoet. Nu kunnen we de aula voor onze voorstellingen vrij eenvoudig ombouwen tot een theaterzaal. De Weverij zou op zich ideaal zijn, maar daar draait FiZi in de weekeinden films. Dat zou inhouden dat wij met onze producties zouden moeten uitwijken naar een doordeweekse dag. Dat maakt het voor ons lastiger."