article
1.6493595
BURGH-HAAMSTEDE - Het is een soort RTL Boulevard, maar dan met niveau. Nieuwsuur is één van de frisse activiteiten in de Duinen.
Slowdaten en highwinen naast de 'gouwe ouwe' bingo
BURGH-HAAMSTEDE - Het is een soort RTL Boulevard, maar dan met niveau. Nieuwsuur is één van de frisse activiteiten in de Duinen.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/slowdaten-en-highwinen-naast-de-gouwe-ouwe-bingo-1.6493595
2016-10-05T09:09:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6493575.1475658238!image/image-6493575.JPG
Burgh-Haamstede,Bejaarde,Vrijetijdsbesteding,Recreatie,Dini Straijer,Marion Seinen,Nieuwsuur,Henk Vermaat,high wine,Duinpan,brasserie,Ria Greuter,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Slowdaten en highwinen naast de 'gouwe ouwe' bingo

Slowdaten en highwinen naast de 'gouwe ouwe' bingo

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Diny Straijer, Henk Vermaat en Ria Greuter in brasserie Duinpan. Op de achtergrond Marion Seinen.
   Fotograaf
  BURGH-HAAMSTEDE - Het is een soort RTL Boulevard, maar dan met niveau. Nieuwsuur is één van de frisse activiteiten in de Duinen.

  Trouw, Volkskrant, PZC en een stapel andere kranten. De ramen zijn nog net niet beslagen, maar het gaat er pittig aan toe tijdens het dagelijks Nieuwsuur in brasserie Duinpan in de Duinen van Haamstede. Zo veel te doen daar, buiten 'gouwe ouwetjes' als bingo en spelletjesmiddag. "We halen de buitenwereld naar binnen", zegt activiteitenbegeleider Marion Seinen.

  Triggeren tot actie

  Niets mis met de nog altijd populaire bingo, maar op de lange lijst activiteiten prijken tegenwoordig ook high wine en 'Groeten uit...', waarbij reislustigen het publiek meevoeren naar andere landen. Er zijn Plussersavonden met driegangendiners en er is zelfs een keer gepubquizt en geslowdate. Dat laatste niet voor de verkering maar om mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact te brengen. Activiteitenbegeleiding in de Duinen is allang geen pamperen meer. "We proberen mensen te triggeren om zelf initiatieven te nemen."

  Ontmoetingsweek

  Brasserie Duinpan is daarbij middelpunt. "Een tweede huiskamer, maar dat klinkt gelijk weer zo oubollig. In ieder geval een heel laagdrempelige plek om elkaar te ontmoeten", typeert brasseriemedewerker Ria Greuter. Volgende week meer dan ooit. Dan wordt in Duinen van Haamstede een ontmoetingsweek gehouden. Om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met wat er in de brasserie allemaal gebeurt. Want ze zijn er nog: van die mensen die zeggen: 'ja maar ik ga toch echt niet tussen de bejaarden zitten hoor'. Terwijl bezoekers variëren van 60 tot 90-plus. "En je aan van alles en nog wat kunt deelnemen. Maar...je kunt hier ook gewoon alleen maar zijn."

  'Uitmuntende sfeer'

  Ondertussen zit Nieuwsuur, waar de actualiteit wordt besproken, er op. Henk Vermaat (89) -die twee keer in de week bij de dagverzorging zit- heeft er van genoten. "Maar ik vind eigenlijk alles hier wel leuk. De sfeer is uitmuntend en je bent volkomen vrij. Als ik nu naar buiten wil kan dat ook." Maar eerst maar eens dineren. Drie gangen aan een grote tafel. Met een glaasje rode wijn.

  Dini Straijer (88), ook twee keer in de week bij de dagverzorging, breit tussen de actualiteiten en de soep door nog even verder aan een sok. Een klusje voor iemand anders, want mevrouw Straijer is een zorgzaam type. Jarenlang zorgde ze intensief voor haar man tot hij 1,5 jaar geleden overleed. Dat sloeg een gat maar ze stapte gelukkig de drempel van Duinen over. "Het was even wennen maar die twee dagen zijn voor mij nu twee feestdagen. Ik leer wat dames breien en ik heb allemaal blije gezichten om me heen."