article
1.6533269
ZIERIKZEE - Het valt meteen op in de centrale inkom van Saman: de temperatuur is buitengewoon aangenaam.
Saman geeft alleen nog gas met eigen energiebedrijf
ZIERIKZEE - Het valt meteen op in de centrale inkom van Saman: de temperatuur is buitengewoon aangenaam.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/saman-geeft-alleen-nog-gas-met-eigen-energiebedrijf-1.6533269
2016-10-15T14:44:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6536258.1476627346!image/image-6536258.JPG
Zierikzee,Brandstof,Duurzame energie,Bouwplan,Bouw,Duurzaam wonen,Bedrijfsgebouw,Nieuwbouw,Elektriciteit,Saman,Energieneutraal,Open Dag,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Saman geeft alleen nog gas met eigen energiebedrijf

Saman geeft alleen nog gas met eigen energiebedrijf

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het inspiratiecentrum voor duurzame energie was populair tijdens de open dag zaterdag. foto Mariek Mandemaker
  ZIERIKZEE - Het valt meteen op in de centrale inkom van Saman: de temperatuur is buitengewoon aangenaam.

  Ondanks de deuren die overal openstaan om de massale belangstelling voor het nieuwe pand toe te laten. De installateur heeft in het gebouw de laatste snufjes op energiegebied toegepast. Geen gasgestookte verwarming meer, maar alles via warmtepompen door de vloer en lucht. Een innovatief ventilatiesysteem zorgt dat 95 procent van de warmte uit het gebouw wordt teruggewonnen en hergebruikt. In de zomer wordt de omgekeerde weg bewandeld en dient het als koeling, vertelt operationeel directeur Arno van der Kloot trots. De temperatuur is in iedere ruimte afzonderlijk in te stellen. Het pand is inclusief z'n 650 zonnepanelen en gesloten watersysteem voor toiletten volledig energieneutraal. Wie zich wil verdiepen in de mogelijkheden voor thuis, kan in het donderdag officieel geopende bedrijfsgebouw terecht in het inspiratiecentrum. Honderden bezoekers namen zaterdag alvast een kijkje tijdens de open dag.

  Over krap vier jaar wordt wettelijk verplicht dat alle nieuwbouw (dus ook woningen) zo veel mogelijk energieneutraal moeten zijn. "Gas komt er dan bijna nergens meer aan te pas." Voor oudere woningen zijn hybride systemen beschikbaar, legt Van der Kloot uit. Die schakelen de gasinstallatie bij indien noodzakelijk. "En iemand die op z'n oude gasfornuis wil blijven koken, dat kan natuurlijk ook."

  Nu de drukte rond de nieuwbouw achter de rug is, richt Saman z'n pijlen op het eigen energiebedrijf EnergiQ. Die nieuwe loot aan de boom telt sinds de introductie afgelopen zomer enkele honderden klanten, aldus Van der Kloot. "Dus om de nagestreefde tienduizend klanten eind volgend jaar te bereiken, moeten we nu wel even gas gaan geven."