article
1.6254840
ZIERIKZEE - Alle pogingen om sluiting van het MFC in Zierikzee nu nog te voorkomen, lijken bij voorbaat kansloos.
Reddingsplan MFC lijkt kansloos
ZIERIKZEE - Alle pogingen om sluiting van het MFC in Zierikzee nu nog te voorkomen, lijken bij voorbaat kansloos.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/reddingsplan-mfc-lijkt-kansloos-1.6254840
2016-08-10T09:09:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5245104.1442388029!image/image-5245104.jpg
Zierikzee,Hobby,Cultuur, kunst en recreatie,Onderhoud,Evenement,Burgemeester,Toneel,Muziek,Vrijetijdsbesteding,Gemeenteraad,Wethouder,SP,Woningbouwvereniging,Openbaar gebouw,Sluiting,MFC,Antwoorden,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Reddingsplan MFC lijkt kansloos

Reddingsplan MFC lijkt kansloos

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Multifunctioneel Centrum (MFC) aan de Huijberstraat in Zierikzee.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Spandoek bij het MFC in Zierikzee
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Alle pogingen om sluiting van het MFC in Zierikzee nu nog te voorkomen, lijken bij voorbaat kansloos.

  Het behoud van het gebouw vergt voor de komende tien jaar een onderhoudsinvestering van minimaal 850.000 euro. Dat zou inhouden dat de huur over deze periode met 85.000 euro stijgt en dat maakt een rendabele exploitatie van het multifuctioneel centrum erg lastig, aldus burgemeester en wethouders in hun uitgebreide antwoord op vragen van de SP-gemeenteraadsfractie.

  Welbewust besluit

  Het college erkent dat er in dit licht bij de opheffing van het stichtingsbestuur in 2015 van meet af aan is aangestuurd op een uiteindelijke sluiting van het activiteitencentrum. In de gesprekken met het toenmalig bestuur is ook aangekaart dat er relatief veel locaties zijn in Zierikzee waar enigszins vergelijkbare ruimten kunnen worden gehuurd. "Wij gaan er, gezien de voorgesprekken, vanuit dat het bestuur zich bewust was van de implicaties van haar eigen besluit", aldus B&W. "We moeten er dan ook vanuit gaan dat het ontbindingsbesluit welbewust is genomen."

  Bedrijfsplan

  In zijn verantwoording tegenover de SP-fractie spaart het college ook de beheerder van het MFC niet. Ze zou hebben nagelaten met een goed onderbouwd bedrijfsplan te komen. Dat had het voornemen om tot bedrijfsbeëindiging over te gaan nog kunnen wijzigen, aldus B&W. "Maar een stuk waarin feitelijk alleen om meer geld wordt gevraagd, doet dat niet. Wij zien het niet als onze taak indieners van zienswijzen inhoudelijk te ondersteunen. Met de feedback die we hebben gegeven is, voor zover wij weten niets gedaan. Ook is geen contact opgenomen met Zeeuwland, zoals wij hebben geadviseerd. We hebben wel berichten in de media voorbij zien komen, maar geen onderbouwd bedrijfsplan. Op een gespreksuitnodiging met het nieuwe bestuur (het college al vereffenaar, red.) is door het MFC niet ingegaan, zodat we ook geen verdere terugkoppeling of feedback hebben gegeven."

  Rechtbank

  Ook juridisch zal het volgens het college lastig worden om het MFC nu nog te redden. Indien zich een nieuw stichtingsbestuur aandient, moet het ontbindingsbesluit van het (voormalige) bestuur bij de rechtbank worden herroepen en getoetst. "Dat houdt in dat wij die herroeping goed moeten motiveren en dat we dat op dit moment niet kunnen, omdat er geen nieuw stichtingsbestuur is met een bedrijfsplan."