article
1.6554006
ZIERIKZEE - Tijdens de herfstvakantie zijn er elk jaar, en ook dit jaar, allerhande activiteiten voor kinderen. Daarbij loopt het echter nooit storm; terwijl kinderen musea leuker vinden dan hun ouders denken.
Musea saai? Echt niet!
ZIERIKZEE - Tijdens de herfstvakantie zijn er elk jaar, en ook dit jaar, allerhande activiteiten voor kinderen. Daarbij loopt het echter nooit storm; terwijl kinderen musea leuker vinden dan hun ouders denken.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/musea-saai-echt-niet-1.6554006
2016-10-20T15:35:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6554276.1476978197!image/image-6554276.jpg
Zierikzee,Abbekinderen,Cultuur,Cultuur, kunst en recreatie,agenda,activiteiten,Schouwen-Duiveland,kinderen,musea,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Musea saai? Echt niet!

Musea saai? Echt niet!

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De handjes worden uit de mouwen gestoken. In de oude stadswerf mogen ze zagen, boren, breeuwen en spijkers slaan - zoals scheepsbouwers dat vroeger deden.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De Zeeuwse knoppen die kinderen bij de workshop hebben gemaakt.
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Tijdens de herfstvakantie zijn er elk jaar, en ook dit jaar, allerhande activiteiten voor kinderen. Daarbij loopt het echter nooit storm; terwijl kinderen musea leuker vinden dan hun ouders denken.

  Een echte pechvogel naar je kop gegooid krijgen, zien hoe mensen vroeger buiten in de tuin hun behoefte deden en voelen hoe hard scheepsbouwers moesten werken. Het kan allemaal en gewoon hier, op je eigen eiland.

  Máppen vol knutselwerkjes en speurtochten heeft Heleen van der Linde in de loop der jaren verzameld, als educatief medewerker bij streek- en landbouwmuseum Goemanszorg. "En dan is er deze herfstvakantie ook nog een workshop waarbij kinderen Zeeuwse knopen maken. En een quiz, zodat ze iets te doen hebben terwijl de verf van de knop droogt."

  Toilet en stopcontacten

  Kinderen hoeven zich dus niet te vervelen tijdens hun culturele bezoek aan Dreischor. Van der Linde heeft ze sowieso nog nooit radeloos naar een wifi-signaal zien zoeken. "Kinderen vinden het hier eigenlijk altijd leuk. Ze kunnen van hun opa en oma wel horen dat die vroeger geen douche of toilet hadden, maar in ons oude woonhuis kunnen ze dat ook echt ervaren. Waar zijn de stopcontacten, vragen ze dan."

  Zo'n oudheidskamer hebben ze bij Brusea, in Bruinisse, ook. Maar ook een authentieke stuurhut, opgeviste mammoetbeenderen en de onderkaak van een snaveldolfijn die in 1829 werd opgeduikeld in de Bruse Deestraat. Tijdens de herfstvakantie lokken de tientallen vrijwilligers die Brusea telt, bezoekers bovendien binnen te lokken met verse wafels en pannen vol suddervlees. "Eten doen de mensen graag eeh", knipoogt Geerard LeGrand. Hij wijst naar de vitrine, waarin mosselkunstwerkjes liggen tentoongesteld. "Dat mogen de kinderen hier ook maken in de herfstvakantie. Vinden ze prachtig. Wij ook."

  Handen uit de mouwen

  Ook in Zierikzee, bij de Museumhaven, hoeven kinderen niet stil te zitten. Sterker nog: ze moeten er de handen uit de mouwen steken. In de oude stadswerf mogen ze zagen, boren, breeuwen en spijkers slaan - zoals scheepsbouwers dat vroeger deden. En te zien aan de zweetdruppels op de voorhoofden van de jonge Duitsers die er deze week een voorproefje namen, valt dat nog niet mee.

  "De ideale binnenspeeltuin", glimlacht Carel Beulink. "Kijk, wij willen dat kinderen het erfgoed later bewaren zoals wij dat hebben gedaan. Daarvoor moeten ze ervan gaan houden zoals wij dat doen. En dat lukt niet vanaf een plaatje. Daarom moeten ze het erfgoed tot in hun tenen voelen. Dan pas weten ze hoe knap het is dat ze vroeger prachtige dingen maakten zonder computers."

  Geen iPad, maar een leitje

  Ook de Burghse Schoole draagt bij aan het bewustzijn van kinderen. Alleen dan de andere kant op. Als ze daar plaatsnemen in de krappe bankjes, hun griffel na elke zin moeten schoonmaken, aan de lijve ondervinden waar het gezegde 'onder de plak zitten' vandaan komt en ontdekken dat er geen iPad op tafel ligt maar een leitje, beseffen ze dat ze het nu niet eens zo slecht hebben op school.

  En de schoolplaten die er hangen, doen niet onder voor oude meesters. "Zeker als onze vrijwilligers in de huid kruipen van een toenmalige onderwijzer, hebben kinderen een geweldige middag", vertelt Henk van der Veer. "Het zou goed zijn als de huidige generatie docenten dat ook zou beseffen, want scholen komen steeds minder. Dat is echt zo jammer."

  Voor wie liever met de tijd meegaat: in het museum staat ook een multitouchtable. Splinternieuw.

  AGENDA

  - Brouws Museum: schatkist maken.

  - Brusea: bolussen bakken en mosselen koken, en met de schelpen knutselen.

  - Burghse Schoole: rondwandeling door bos, duin en Burgh.

  - Cameramuseum: in Schouws kostuum op een sepiafoto.

  - Goemanszorg: Zeeuwse knop knutselen. En er zijn speurtochten.

  - Museumhaven: werken als scheepstimmerman.

  - Gravensteen: kijken in de oudste gevangenis van Zeeland.

  - Stadhuismuseum: expositie over de Zierikzeese handel.

  - Stadhuismuseum: Herfstworkshop / fossielentocht op 25 oktober

  - Stadhuismuseum: Theatervoorstelling 'Het wezen van de olifant' op 30 oktober

  - Watersnoodmuseum: knutselen en toneelvoorstellingen.

   

  Bij de musea en de VVV liggen bouwpakketjes waarmee kinderen hun eigen schatkist kunnen bouwen.