article
1.6127734
ZIERIKZEE - Inwoners van Schouwen-Duiveland met een minimum inkomen krijgen het iets makkelijker. De gemeente verruimt op twee fronten de inkomensgrens om in aanmerking te kunnen komen voor speciale regelingen.
Minima op Schouwen-Duiveland krijgen extra steuntje in de rug
ZIERIKZEE - Inwoners van Schouwen-Duiveland met een minimum inkomen krijgen het iets makkelijker. De gemeente verruimt op twee fronten de inkomensgrens om in aanmerking te kunnen komen voor speciale regelingen.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/minima-op-schouwen-duiveland-krijgen-extra-steuntje-in-de-rug-1.6127734
2016-06-21T19:21:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.4251059.1426145139!image/image-4251059.jpg
Zierikzee,Geld,Wethouder,Gemeente,Werkloosheid,Inkomen,Gemeentedienst,Inkomensgrens,Minimabeleid,Bijstandsnorm,Verhogen,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Minima op Schouwen-Duiveland krijgen extra steuntje in de rug

Minima op Schouwen-Duiveland krijgen extra steuntje in de rug

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Inwoners van Schouwen-Duiveland met een minimum inkomen krijgen het iets makkelijker. De gemeente verruimt op twee fronten de inkomensgrens om in aanmerking te kunnen komen voor speciale regelingen.

  Het gaat om de individuele inkomenstoeslag en het declaratiefonds. De bestaande compensatieregeling van meerkosten voor chronisch zieken en gehandicapten wordt voor langere duur verlengd.

  De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor mensen die minimaal drie jaar op de armoedegrens leven. Op Schouwen-Duiveland zijn dat nu ongeveer 180 huishoudens. Om in aanmerking te komen voor iets meer financiële ruimte bij onverwachte uitgaven, ligt de lat nu op 100 procent van de bijstandsnorm. Dat wordt straks 110 procent, net als in de meeste Zeeuwse gemeenten. Dit houdt in dat ook huishoudens waar maandelijks net iets meer geld binnenkomt, een beroep kunnen doen op de toeslag.

  45 extra huishoudens
  Wethouder Cees van den Bos verwacht met de versoepeling zo'n 45 extra huishoudens te kunnen helpen, wat neer komt op een extra uitgave van 20.000 euro voor de gemeente. Daar staat tegenover dat de hogere norm mensen meer stimuleert aan het werk te gaan, aldus de wethouder. Ze verliezen immers minder snel het recht op de toeslag.

  Die redenering wordt eveneens toegepast op het declaratiefonds. Uit die pot wordt bijgedragen aan sociale, culturele, sportieve en educatieve activiteiten van inwoners met een minimum inkomen. Ook worden zwemlessen voor kinderen vergoed.

  Om in aanmerking te kunnen komen voor een bijdrage wordt nu gerekend met een grens van 116 procent van de bijstandsnorm. Die gaat naar 120 procent, waarmee volgens Van den Bos 200 extra huishoudens in de gelegenheid worden gesteld 'te participeren in de maatschappij. Het fonds helpt nu 1400 huishoudens aan een extraatje. Die verhoging kost de gemeente 10.000 euro op jaarbasis.