article
1.5892339
ZIERIKZEE - Iris Kouwen haalt een grote verhuisdoos tevoorschijn, die afgeladen vol zit met gevouwen kraanvogels. En zo heeft ze er velen meer in haar appartement opgeslagen. "Ze gewoon weggooien kan ik niet. Dat zou de hele gedachte daarachter teniet doen...."
Iris vouwt 1000 keer voor Jip
ZIERIKZEE - Iris Kouwen haalt een grote verhuisdoos tevoorschijn, die afgeladen vol zit met gevouwen kraanvogels. En zo heeft ze er velen meer in haar appartement opgeslagen. "Ze gewoon weggooien kan ik niet. Dat zou de hele gedachte daarachter teniet doen...."
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/iris-vouwt-1000-keer-voor-jip-1.5892339
2016-04-05T08:24:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5892535.1470408524!image/image-5892535.JPG
Zierikzee,Aandoening,Jip Keijzer,Eetstoornis,Iris Kouwen,Kraanvogel,Thuredriht,Origami,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Iris vouwt 1000 keer voor Jip

Iris vouwt 1000 keer voor Jip

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Duizend vierkante papiertjes van 15 bij 15 centimeter leverden Iris Kouwen een indrukwekkende voorraad kraanvogels op, in allerlei kleuren.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Alle kraanvogels zijn genummerd.
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Iris Kouwen haalt een grote verhuisdoos tevoorschijn, die afgeladen vol zit met gevouwen kraanvogels. En zo heeft ze er velen meer in haar appartement opgeslagen. "Ze gewoon weggooien kan ik niet. Dat zou de hele gedachte daarachter teniet doen...."
  Volgens de Japanse traditie gaat je wens voor een gezond leven in vervulling, wanneer je duizend kra

  De nu 26-jarige Zierikzeese begon op 1 januari 2013 met haar duizend-dagen-vouwen-project. Ze raakte geïnspireerd door de televisie-afleveringen van BNN's Over mijn lijk, waarin Jip Keijzer (24) werd gevolgd. Hij overleed aan botkanker en regisseerde zijn eigen uitvaart tot in detail. Eén van zijn wensen was dat de mensen bij zijn afscheid duizend kraanvogels zouden meenemen.

  Iris: "Volgens de Japanse traditie gaat je wens voor een gezond leven in vervulling, wanneer je duizend kraanvogels vouwt. Die jongen heeft mij zó geïnspireerd en geraakt, de manier waarop hij in het leven stond vond ik zó bijzonder. Ik worstel zelf ook al een paar jaar met mijn gezondheid. Iets heel anders dan Jip en ook niet dat ik doodga, maar daardoor kijk je wel op een andere manier naar alles." Iris kampt sinds 2007 met een eetstoornis. "De afgelopen jaren is er veel met me gebeurd, maar inmiddels zit ik al wel weer een tijdje op een goed spoor. Ik besef voor mezelf heel goed: tot hier en niet verder. Maar het probleem met dit soort dingen is, dat je op een gegeven moment de controle kwijtraakt. Het klinkt wellicht een beetje stom, maar als ik Jip in het echt had gekend, zou hij een vriend van mij geweest kunnen zijn. Zo intens voelde het althans. Toen hij overleed, besloot ik als een soort eerbetoon die duizend kraanvogels te vouwen."

  Iris heeft besloten de kleurrijke papieren dieren voor minimaal 1 euro per stuk te verkopen ten bate voor een lokaal goed doel. Ze ging op zoek en kwam uit bij de Stichting Vakantiehuis Thuredriht, die ouders met doodzieke kinderen in Renesse de gelegenheid biedt er samen even uit te zijn. 

  Wie een kraanvogel wil bestellen kan Iris een mail sturen: iriskouwen@hotmail.com.