article
1.6228031
ZIERIKZEE - Jubelend komt Ton Donker uit Ouwerkerk fysiotherapiepraktijk Fysant in Zierikzee binnenzetten.
'Het effect van lopen heeft me wel verrast'
ZIERIKZEE - Jubelend komt Ton Donker uit Ouwerkerk fysiotherapiepraktijk Fysant in Zierikzee binnenzetten.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/het-effect-van-lopen-heeft-me-wel-verrast-1.6228031
2016-07-29T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6228037.1469741501!image/image-6228037.jpg
Zierikzee,Aandoening,Fysiotherapiepraktijk Fysant,Ton Donker,Diabetes Challenge,Bianca Pankow,diabetes,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / 'Het effect van lopen heeft me wel verrast'

'Het effect van lopen heeft me wel verrast'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Twee keer in de week verzamelen deelnemers zich bij Fysant om samen te lopen, verdeeld over twee groepen.
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Jubelend komt Ton Donker uit Ouwerkerk fysiotherapiepraktijk Fysant in Zierikzee binnenzetten.

  Zijn bloedsuikerspiegel is gezakt van 50 naar 43. "Zo'n klap komt niet vaak voor." Twaalf weken zijn ze bezig nu. Vierendertig lopers, die mee gaan doen aan de Diabetes Challenge in oktober. Twintig van de deelnemers hebben diabetes. En het gaat ze supergoed af.

  Kwalen

  "De eerste keer was pittig", vertelt Biasca Pankow uit Zierikzee. De rij kwalen waarmee ze te kampen had als gevolg van haar suikerziekte was lang. "Toen ik hiervan hoorde, dacht ik meteen: ik doe mee. Ik wilde veranderen voor mijn eigen gezondheid." Inmiddels loopt ze elke dag, als het even kan, twee keer een uur. "Mijn suiker is op peil, ik ben zeven kilo kwijt en ben van drie naar twee pillen gegaan. De drijfveer is er nu: ik laat me door niemand meer tegenhouden."

  Stappenteller

  De spirit is groot en dat geldt voor de hele groep. Twee keer in de week verzamelen deelnemers zich bij Fysant om samen te lopen, verdeeld over twee groepen: een snelle en een iets langzamere. Er wordt gekletst, gelachen en genoten van vergezichten over de Oosterschelde. Haast ongemerkt worden deze keer respectievelijk acht en zes kilometer afgelegd. De diabetici hebben een stappenteller om de pols. Na terugkomst bij Fysant worden hun gegevens à la minute aan de organiserende Bas van de Goor Foundation doorgegeven. Op die manier wordt beter in kaart gebracht wat bewegen nu precies met mensen doet. 

  Zorgspecialisten

  Het lopen met Fysant gebeurt steeds in gezelschap van zorgspecialisten. Dit keer zijn huisarts Marijke Speelman en praktijkondersteuners Caroline Nieuwenhuize (van de praktijk Speelman) en Miranda Ravia van huisartsenpraktijk Bruel erbij. Om eventuele vragen te beantwoorden, om te supporten en omdat ze collectief het idee van veel bewegen steunen. Speelman: "Ik hoop dat dit ook motiveert om na de Diabetes Challenge verder te gaan." Donker, die naast de betere suikerspiegel ook al een kilo of vijf aan gewicht verloor, denkt van wel. "Ik had nooit gedacht dat dit zoveel effect zou hebben. Dat heeft me echt verrast."