article
1.6610772
ZIERIKZEE - Het is geregeld: wie in de polder van Schouwen-Duiveland snel internet wil, kan zich nu aanmelden.
Eindelijk snel internet in de polder
ZIERIKZEE - Het is geregeld: wie in de polder van Schouwen-Duiveland snel internet wil, kan zich nu aanmelden.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/eindelijk-snel-internet-in-de-polder-1.6610772
2016-11-04T16:28:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6126048.1466507021!image/image-6126048.jpg
Absdalepolder,Zierikzee,Economie,polder,provider,Greenet,Schouwen-Duiveland,internet,Delta,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Eindelijk snel internet in de polder

Eindelijk snel internet in de polder

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  ZIERIKZEE - Het is geregeld: wie in de polder van Schouwen-Duiveland snel internet wil, kan zich nu aanmelden.

  Boeren en ondernemers hebben een provider gekozen die een draadloos netwerk wil uitrollen.

  Greenet en Delta

  Na een jaar onderhandelen hebben Ondernemerskring Schouwen-Duiveland (OSD) en Agrarisch Schouwen-Duiveland (ASD) een contract gesloten met Greenet en Delta. Die gaat de dunne telefoondraadje waar sinds de Ramp behalve telefoongesprekken ook alle mb's voor het hele eiland doorheen moeten, vervangen voor een splinternieuwe straalverbinding. Eén groot wifi-gebeuren, zo omschrijft initiatiefnemer André Slootmaker de oplossing. "Ze hebben in woestijngebieden en op de Filipijnen bewezen dat het kan. Dan moet het hier ook lukken."

  En wie zich snel aanmeldt, krijgt nog vette korting ook. De gemeente Schouwen-Duiveland en de provincie hebben beloofd beide 100 euro bij te dragen aan de eerste driehonderd aansluitingen. Die mensen hoeven dus geen 250 euro aansluitkosten te betalen, maar slechts enkele tientjes. Hoe meer abonnementen nadien volgen, hoe goedkoper de aansluiting. Als zich vóór 15 december de eerste 250 huishoudens hebben aangemeld, dan hebben zij vóór april volgend jaar snel internet.

  Informatieplicht 

  Slootmaker, zelf agrariër in het buitengebied van Nieuwerkerk, kan niet wáchten tot het zo ver is. "Als ik een paar bestanden moet doorsturen, dan loopt de boel al vast. Zeker als mijn zoontje toevallig nog op YouTube zit."

  Dat is echt niet meer van deze tijd, vonden ze bij de gemeente Schouwen-Duiveland. "Met name agrariërs hebben steeds meer moeite aan de informatieplicht van overheden te voldoen", vertelt stafmedewerker Eric Kaspers. "Wij horen verhalen van boeren die de hele nacht aan het uploaden zijn. Of kinderen die hun huiswerk bij opa en oma moeten downloaden en later weer terug moeten om het te uploaden. Dertienhonderd huishoudens op dit eiland hebben slecht verbinding en kunnen daarom niet goed deelnemen aan de maatschappij. Dus toen de provincie zei dat ze wilde bijdragen als wij dat ook zouden doen, zeiden we direct ja."

  Aanmelden kan via www.greenet.nl/schouwen