article
1.6292895
DREISCHOR - Niet alleen mensen varen wel bij zonnestralen, ook de druiven van wijnboerderij De Kleine Schorre dansen deze dagen door de Duivelandse akkers. Van wijnboer Johan van de Velde mogen het zomerse weer nog wel even aanhouden. "En dan gaat het niet eens alleen om de temperatuur, maar nog meer om de zonuren. Tussen de 20 en 30 graden met veel zon en geen regen, dat is voor ons ideaal. De zon is goed voor het aanmaken van suikers en dat bepaalt voor een groot deel de rijpheid van de druiven. En hoe rijper de druiven, hoe beter de wijn straks is. Dat zagen we vorig jaar wel, toen de meeste zonuren ooit zijn gemeten. Die wijn is super."
De zon doet de druiven goed
DREISCHOR - Niet alleen mensen varen wel bij zonnestralen, ook de druiven van wijnboerderij De Kleine Schorre dansen deze dagen door de Duivelandse akkers. Van wijnboer Johan van de Velde mogen het zomerse weer nog wel even aanhouden. "En dan gaat het niet eens alleen om de temperatuur, maar nog meer om de zonuren. Tussen de 20 en 30 graden met veel zon en geen regen, dat is voor ons ideaal. De zon is goed voor het aanmaken van suikers en dat bepaalt voor een groot deel de rijpheid van de druiven. En hoe rijper de druiven, hoe beter de wijn straks is. Dat zagen we vorig jaar wel, toen de meeste zonuren ooit zijn gemeten. Die wijn is super."
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/de-zon-doet-de-druiven-goed-1.6292895
2016-08-25T12:16:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6293126.1472127323!image/image-6293126.JPG
Absdale,Dreischor,Weer,Economie,wijn,weer,De Kleine Schorre,druiven,zon,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / De zon doet de druiven goed

De zon doet de druiven goed

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      De Kleine Schorre.
      Fotograaf
    DREISCHOR - Niet alleen mensen varen wel bij zonnestralen, ook de druiven van wijnboerderij De Kleine Schorre dansen deze dagen door de Duivelandse akkers. Van wijnboer Johan van de Velde mogen het zomerse weer nog wel even aanhouden. "En dan gaat het niet eens alleen om de temperatuur, maar nog meer om de zonuren. Tussen de 20 en 30 graden met veel zon en geen regen, dat is voor ons ideaal. De zon is goed voor het aanmaken van suikers en dat bepaalt voor een groot deel de rijpheid van de druiven. En hoe rijper de druiven, hoe beter de wijn straks is. Dat zagen we vorig jaar wel, toen de meeste zonuren ooit zijn gemeten. Die wijn is super."
    Hoe rijper de druiven, hoe beter de wijn straks is.

    Door de droogte blijven bovendien schimmels ver uit de buurt. "In Frankrijk en delen van Duitsland hebben ze daar veel last van, maar wij hebben hier in het zuidwesten van Nederland weinig regen gehad in het voorjaar. Bovendien staat hier een ziltig windje, dat de schimmels ook weghoudt. Gelukkig, want een schimmel kan niet alleen bladeren aantasten, maar ook hele trossen."

    Hagel

    Van de Velde is geen boer die de hele dag op Buienradar kijkt, maar het weer houdt hem wel bezig. "Stel dat het dit weekend gaat onweren met hagel, dan kan je hele oogst kapotgaan. Als de druiven barsten, gaan ze schimmelen en vervolgens rotten. Laat maar eens een druif een nacht op het aanrecht liggen, dan weet je wat er met de oogst gebeurt. Het is me gelukkig nog nooit overkomen en ik ga er ook geen rekening mee houden, want het weer is iets wat je toch niet in de hand hebt."

    Blaadjes

    Vooralsnog staat de oogst er goed voor. "Het jaar begon raar. Het was koud en het bleef lang koud, waardoor de blaadjes maar langzaam groeiden. Maar nu de zomer is begonnen, gaat het hard. De planten groeien goed en er hangen best wat druiven aan. Niet overdreven veel, want dat is ook niet goed. We zijn momenteel nog wat aan het snoeien met de trekker en we halen blaadjes tussen de trossen weg. Volgende week breekt voor ons de belangrijkste periode aan, die van afrijping van de druiven. Dan willen we echt geen regen. En in oktober, als we de druiven gaan plukken, liever ook niet, dus het zou voor ons heel fijn zijn als de zon tot november blijft schijnen."