article
1.6231935
ZONNEMAIRE De aardappelkoelcel van boerderijcamping De Zonnehoeve, werd zaterdag omgetoverd tot een groot antennepark.
Aardappelkoelcel als antennepark voor de radio
ZONNEMAIRE De aardappelkoelcel van boerderijcamping De Zonnehoeve, werd zaterdag omgetoverd tot een groot antennepark.
http://www.pzc.nl/regio/schouwen-duiveland/aardappelkoelcel-als-antennepark-voor-de-radio-1.6231935
2016-07-31T09:32:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6231985.1469959206!image/image-6231985.jpg
Zonnemaire,Radio,wedstrijd,zenden,Islands on the air,IOTA,zendamateur,antennepark,radio,aardappelkoelcel,ontvangen,De Zonnehoeve,hermes
Schouwen-Duiveland
Home / Regio / Schouwen-Duiveland / Aardappelkoelcel als antennepark voor de radio

Aardappelkoelcel als antennepark voor de radio

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De radioapparatuur in de aardappelkoelcel
   Fotograaf
  ZONNEMAIRE De aardappelkoelcel van boerderijcamping De Zonnehoeve, werd zaterdag omgetoverd tot een groot antennepark.
  Papa, Alpha, one, four, six, Echo, Uniform

  Zendamateurs zochten voor een internationale wedstrijd, contact met radiostations uit de hele wereld. Rondom de koelcel staan verschillende antennes van wel twaalf tot dertig meter hoog. Binnen staan twee grote tafels vol radio-apparatuur. Peter Nendels (45) uit Velthoven en Jos Sanders (33) zijn helemaal in hun sas. Ze doen mee aan de wedstrijd 'Islands on the Air' (Eilanden in de Lucht).

  De wedstrijd in het kort: zelf een antennepark aanleggen, die is aangesloten op eigen radio-apparatuur. Zo kunnen de deelnemers 'uitzenden', en andere spelers ontvangen. Het werkt net als een radiostation zoeken met de ouderwetse radio's: aan het wieltje draaien tot je op een frequentie komt, waar iets te horen is. Steeds als Nendels en Sanders contact leggen met een andere deelnemer, wisselen ze hun persoonlijke codes uit en registreren ze dat in een digitaal logboek. Daarmee verdienen ze punten. Wie de meeste verbindingen heeft gelegd, wint.

  'Het eiland Schouwen-Duiveland' is de reden waarom de Brabanders met hun hele hebben en houden naar Zonnemaire zijn verkast. In het spel zijn eilanden extra interessant, omdat contact met deelnemers op eilanden het totaal aantal punten vermenigvuldigt. Nendels en Sanders worden daarom veel gezocht door andere spelers. En dat maakt het spel voor hen een stuk makkelijker.

  "Papa, Alpha, one, four, six, Echo, Uniform", zegt Nendels als hij contact heeft, het staat voor hun code PA146EU. "We gebruiken het NATO-alfabet, omdat het anders lastig te verstaan is met de krakende verbinding en verschillende talen."

  Wat ze er zo leuk aan vinden? "Je kunt wereldwijd contact leggen met andere zendamateurs, ongeacht je huidskleur of geloofsovertuiging. We delen dezelfde hobby en dat verbindt. Ik heb wel eens een gesprek opgevangen tussen een Palestijn en een Israeliër. Dat is voor mij de essentie", legt Nendels uit.

  Een robot moet alle digitale logboeken gaan nakijken. De uitslag laat nog zeker zes weken op zich wachten.