article
1.1985569
Vier verdachten van oplichting staan vanaf vandaag in Middelburg terecht. Gedupeerden voeren al jaren strijd om hun geld terug te krijgen.
Het leek nog zo mooi, beleggen in groen Costa Rica
Vier verdachten van oplichting staan vanaf vandaag in Middelburg terecht. Gedupeerden voeren al jaren strijd om hun geld terug te krijgen.
http://www.pzc.nl/regio/het-leek-nog-zo-mooi-beleggen-in-groen-costa-rica-1.1985569
2008-10-23T05:52:33+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1985570.1350380139!image/image-1985570.JPG
Zeeland,Regio
Regio
Home / Regio / Het leek nog zo mooi, beleggen in groen Costa Rica

Het leek nog zo mooi, beleggen in groen Costa Rica

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ontwikkelingshulp, een groene investering en een rendement van tien procent. Beleggen in Costa Rica leek aantrekkelijk.
  Vier verdachten van oplichting staan vanaf vandaag in Middelburg terecht. Gedupeerden voeren al jaren strijd om hun geld terug te krijgen.

  In totaal zijn 760 mensen samen 35 miljoen euro kwijt. Sommigen hebben hun huis moeten verkopen, anderen hebben hun erfenis verspeeld, of zagen hun pensioenvoorziening in rook opgaan. Allemaal investeerden ze in citrusplantages in Costa Rica, in bedrijven die zijn opgezet door een nu 55-jarige Middelburger: New World Investments, New World Companies, New World Products: verschillende namen voor meer van hetzelfde. De vereniging van gedupeerde investeerders van New World Companies probeert al jaren het geld terug te krijgen. Die vereniging vertegenwoordigt 360 mensen.

  De mensen die we voor dit verhaal spraken, willen niet met hun naam in de krant. Ze voelen zich niet veilig. In de nasleep van het faillissement van het bedrijf doken bekende figuren uit de onderwereld op. Er werden organisaties opgericht, zogenaamd om investeerders te helpen hun geld terug te krijgen. Ook de mensen achter die organisaties lijken oplichters: mensen raakten meer geld kwijt en van hun oorspronkelijke inleg hebben ze niets meer gezien.

  Het leek zo mooi. Investeren in een groen plan, de lokale bevolking in Costa Rica steunen en - niet onbelangrijk - een rendement van tien procent. De investeerders legden, aangespoord door tussenpersonen die riante provisies opstreken, vanaf 1998 duizenden euro's in. Mensen maakten de overwaarde van hun huis te gelde, door een extra hypotheek af te sluiten. Van wantrouwen was geen sprake: de brochures zagen er goed uit, er waren al plantages. En ook de voorloper van de Autoriteit Financiële Markten AFM) gaf aanvankelijk goedkeuring. Toen die het in 2001 aan de stok kreeg met het bedrijf, hoorden investeerders daar niets van, zeggen die.

  Nu zijn alle beleggers hun geld kwijt. Het ging goed tot november 2003. De investeerders kregen niet meer uitbetaald, in 2004 ging New World Products failliet. De Middelburgse verdachte kon z'n gang blijven gaan met een nieuw beleggingsplan, onder een andere naam, maar weer ging het om citrusplantages in Costa Rica. Afgelopen maart werd hij aangehouden, samen met drie anderen.

  De vereniging van investeerders heeft tot nu toe een zwaar gevecht moeten voeren: nog maar een fractie van het geld is boven water. Het is een zoektocht naar alle

  bv'tjes, onroerend goed, en het geld dat daarin is verdwenen. De frauduleuze organisatie heeft zichzelf iedere keer afgetakt, het ene faillissement volgde op het andere.

  Bestuurders van de vereniging zijn teleurgesteld. In het rechtssysteem en in de politiek. Alles hebben ze zelf moeten uitzoeken, de verdachten gingen jarenlang vrijuit. Toen ze bij een beslaglegging filmbeelden maakten, belden de verdachten de politie. Die was snel ter plaatse, en nam de camera in beslag: de beelden werden gewist. Tegen de verdachten werd niets ondernomen. De vergelijking met de kredietcrisis dringt zich op: de overheid helpt nu de gedupeerden van slechte banken. Wie te goeder trouw belegt bij een bedrijf dat achteraf een criminele organisatie blijkt te zijn, kan naar zijn geld fluiten, terwijl alle betrokkenen weten wie er verantwoordelijk zijn.