article
1.1818351
Donderdag 27 december 2007 - Verloop van de brand op kerstavond in Arnemuiden:.
Het duurt uren voor de kinderen kunnen worden geborgen
Donderdag 27 december 2007 - Verloop van de brand op kerstavond in Arnemuiden:.
http://www.pzc.nl/regio/het-duurt-uren-voor-de-kinderen-kunnen-worden-geborgen-1.1818351
2007-12-27T06:37:09+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5362208.1445504847!image/image-5362208.jpg
Zeeland,Donderdag
Regio
Home / Regio / Het duurt uren voor de kinderen kunnen worden geborgen

Het duurt uren voor de kinderen kunnen worden geborgen

  • Afbeelding
   Fotograaf
  Donderdag 27 december 2007 - Verloop van de brand op kerstavond in Arnemuiden:.
  18.56 uur: Bij de brandweer komt de melding binnen van een uitslaande brand op de bovenverdieping van Chinees-Indisch restaurant Oriëntal Paradise in de Noordstraat in Arnemuiden.

  De gasten van het restaurant beneden zijn dan al ongedeerd naar buiten gekomen, maar in de bovenwoning bevinden zich nog de vier dochters (8, 7, 3 en 1 jaar oud) van de eigenaren van het restaurant, het echtpaar Lin. De ouders waren beneden aan het werk toen de brand uitbrak. De vader probeert naar boven te gaan om zijn kinderen te redden, maar door de hitte van de brand lukt dit niet.

  19.02 uur: de eerste brandweerauto komt aan bij het restaurant. Iets later volgen drie bluswagens, een reddingsvoertuig, een autoladder en ambulances.

  De brandweer probeert binnen te komen op de bovenverdieping. De trap staat in brand, maar drie brandweermannen kunnen via een raam aan de voorzijde in een kamer komen. De kamer wordt doorzocht, maar er wordt niemand aangetroffen. De erachter gelegen hal en badkamer staan in brand en de hitte is enorm. Door de aard van de rookontwikkeling constateert de brandweer dat de verdieping snel helemaal in brand zal staan en dat de reddingspoging moet worden gestaakt. Enkele minuten later staat de hele verdieping in brand.

  De ouders van de kinderen worden opgevangen in het huis van buurtgenoten. Na de komst van veel familieleden wordt de groep naar verenigingsgebouw De Arne gebracht. Het echtpaar Pankow, bewoners van het pand rechts van het restaurant, moet zijn woning verlaten. Het stel wordt opgevangen in een zaal bij de nabijgelegen hervormde kerk.

  21.00 uur: De brandweer geeft het sein 'brand meester'. De bovenverdieping is door het vuur volledig verwoest. Er wordt vanuit gegaan dat de vier kinderen de brand niet hebben overleefd. Het pand is zo ernstig beschadigd dat er instortingsgevaar dreigt. De brandweer kan daarom niet naar binnen om de kinderen te zoeken. Brandweermannen op de autoladder zien door het kapotte dak wel twee kinderen liggen, maar ook zij kunnen er niet bij komen. Aan de hand van in Middelburg gehaalde bouwtekeningen wordt een veilige weg naar binnen gezocht.

  22.30 uur: Het echtpaar Pankow mag terug naar zijn woning. In het huis is veel waterschade.

  00.30 uur: De lichamen van de kinderen zijn gevonden. Het eerste kind wordt naar buiten gebracht. Om 01.00 uur wordt het laatste kind geborgen. Ze worden naar het mortuarium in Vlissingen gebracht.

  01.00 uur: 25 leden van de korfbalvereniging in Arnemuiden stoppen in een uur tijd bij alle inwoners van het dorp een brief van de gemeente Middelburg in de bus. In deze brief wordt iedereen op de hoogte gebracht van de gebeurtenis en uitgenodigd voor een bijeenkomst in verenigingsgebouw De Arne, om 10.00 uur 's ochtends.

  Het echtpaar Lin brengt de nacht door bij familie in Heinkenszand.

  02.00 uur: De brandweer is klaar met nablussen. In totaal zijn vijftig brandweermannen in actie gekomen. Vanwege de impact van de brand met slachtoffers was het Brandweer Opvangteam aanwezig. De brandweermannen konden terecht in een ruimte bij de hervormde kerk. Ook burgemeester Koos Schouwenaar en medewerkers van de gemeente Middelburg waren de hele avond en een deel van de nacht aanwezig.