article
1.1914311
Bløf gaat naar Japan. De groep is daar te gast op Earth Celebration, het jaarlijks muziekfestival van de Kodo-drummers.
Hartslag van Umoja bonkt nog stevig
Bløf gaat naar Japan. De groep is daar te gast op Earth Celebration, het jaarlijks muziekfestival van de Kodo-drummers.
http://www.pzc.nl/regio/hartslag-van-umoja-bonkt-nog-stevig-1.1914311
2009-08-05T05:11:06+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.1914312.1350362226!image/image-1914312.JPG
Zeeland,Bløf Gaat Naar Japan,Zeeuws nieuws,Cultuur
Regio
Home / Regio / Hartslag van Umoja bonkt nog stevig

Hartslag van Umoja bonkt nog stevig

Foto's
1
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De leden van Bløf met de drumgroep Kodo tijdens hun eerste bezoek aan Japan ten behoeve van het muziekproject Umoja. foto Frank van der Meijden
  Bløf gaat naar Japan. De groep is daar te gast op Earth Celebration, het jaarlijks muziekfestival van de Kodo-drummers.

  Sinds het Umoja-project behoren de slagwerkers tot de hechte muzikale vriendenclub van Bløf. De PZC gaat het verblijf daar volgen op de website aan de hand van verslagen uit het reisdagboek van bassist Peter Slager en foto's van voormalig Bløf-manager Frank van der Meijden.

  Zij vertrekken vandaag, los van elkaar, wat eerder dan de overige leden. Bij toeval hadden beiden besloten een weekje vakantie aan deze trip te koppelen.

  ,,Voormalig manager'', benadrukt Van der Meijden. ,,Dit is voor mij echt het laatste wat ik doe hoor voor Bløf.'' Zijn betrokkenheid bij deze reis is een logisch gevolg van alles wat voorafging.

  ,,De aanleiding voor deze uitnodiging voert terug naar onze poging destijds om voor Umoja in contact tte komen met Kodo. Dat bleek heel erg lastig. Hun houding was een beetje van 'wat moet die band uit Nederland van ons?'. Bovendien schermde hun platenmaatschappij de groep nogal af. Dankzij de inspanningen van een medewerker van een reisburo in Japan is het toen uiteindelijk toch gelukt. Samen spelend verdwenen alle aanvankelijke reserves vevolgens als sneeuw voor de zon,'' memoreert Van der Meijden.

  Veel plezier beleefden de Japanse slagwerkers, volgens hem, ook aan de opnamen voor de film met alle medewerkers aan Umoja. ,,Ook waren ze heel trots op het feit dat het nummer (Aanzoek zonder ringen, red.) dat we samen met hen hadden opgenomen, direct op de eerste plaats in de hitparade binnen kwam.''

  Toen na vele reizen, concerten, een live-album, een boek, dvd's en een film het Umoja-project ten einde leek te zijn, volgden in maart vorig jaar nog drie concerten van Bløf en Kodo samen in de Heineken Music Hall. Kodo betekent overigens 'Hartslag'. Aanvankelijk stond er maar één optreden gepland, maar de belangstelling bleek zo groot dat het drie avonden werden. Het leidde tot euforie zowel bij publiek als de muzikanten zelf.

  ,,Dat was wel een van de mooiste gebeurtenissen uit mijn eigen carrière'', constateert Van der Meijden. Hij besloot toen ook het Kodo-festival op het Japanse eiland Sado al in 2008 te gaan bezoeken, wetend ook al dat Bløf het volgend jaar daar hoofdgast zou zijn.

  ,,Dat is best bijzonder, er was nog nooit een rockgroep voor uitgenodigd. Earth Celebration is een eigen festival van Kodo, dat elk jaar in augustus in het dorp Ogi op het eiland Sado voor de westkust van Japan, wordt gehouden. Er komen zo'n 3000 à 3500 mensen op af. Er is een hoog gelegen festivalterrein. Daar is een stevige klim voor nodig om er te komen. Daarnaast is er een lager gelegen festivalground waar diverse artiesten optredens verzorgen en waar allerlei kraampjes staan. Het is een soort hippie-achtig gebeuren. Ik ben er vorig jaar samen met mijn vrouw geweest en we hebben we er zeer van genoten.''

  Kodo heeft het festival dit jaar ten behoeve van Bløf twee dagen verschoven. Neerlands populaire popgroep moet immers weer op tijd terug zijn om op zaterdag 22 augustus te kunnen optreden op het strandfestival Zand in Almère.

  ,,Op zondag 16 augustus treedt Bløf eerst alleen op in Ogi en speelt daarna nog enkele nummers samen met Kodo. Op dinsdag 18 augustus geven ze echt een groot optreden samen. De hartslag van Umoja bonkt nog steeds stevig door'', constateert Van der Meijden.