article
1.6115698
Mijn plan om onderweg burgemeesters te ontmoeten om met hen te praten over hun streek en over de regionale keuken, loopt niet helemaal zoals gepland.
De burgemeesters geven niet thuis
Mijn plan om onderweg burgemeesters te ontmoeten om met hen te praten over hun streek en over de regionale keuken, loopt niet helemaal zoals gepland.
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-peter-de-lijser/de-burgemeesters-geven-niet-thuis-1.6115698
2016-06-17T06:19:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6075799.1464947202!image/image-6075799.JPG
Frankrijk,Vervoer,Peter de Lijser,Mest,Wijn,Scootmobiel,hermes
Gastblog: Peter de Lijser
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Peter de Lijser / De burgemeesters geven niet thuis

De burgemeesters geven niet thuis

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Peter de Lijser.
  Mijn plan om onderweg burgemeesters te ontmoeten om met hen te praten over hun streek en over de regionale keuken, loopt niet helemaal zoals gepland.

  Ze hebben blijkbaar niet allemaal evenveel tijd. Maar als je onderweg bent, ontmoet je vanzelf mensen waarmee je leuke gesprekken hebt. In het hotel in Beaune ontmoet ik Severine. Ze is vertegenwoordigster, reist alle wijnboeren tussen Reims en Valence af voor de verkoop van verpakkingsmateriaal en vertelt me een interessant verhaal over haar aanstaande man. Die is boer en niet zo'n kleintje: hij heeft 400 hectare, ergens tussen Reims en Matouges. Graan, mais en voornamelijk aardappelen verbouwt haar Guillaume. Interessanter is dat hij ook nog eigen bedrijf heeft dat biogas maakt uit koe- en varkensmest. Dat haalt hij vooral uit Nederland omdat het in Frankrijk niet voldoende verkrijgbaar is. Ze heeft me haar emailadres gegeven, zodat ik die weer kan doorspelen aan de grote 'mestboeren' in Zeeland. Een leuk gegeven voor in mijn boek.

  Zes flessen

  Nu is ook weer niet iedereen vriendelijk. Zo heb ik begin deze week een rare ervaring met de eigenaar van een wijnhoeve. Tussen Dijon en Beaune neem ik speciaal een omweg om tussen de wijngaarden door te kunnen rijden. Als liefhebber heb ik dat er graag voor over. Een eigenaar van een 'cave' verbiedt me echter foto's te maken en rond te kijken als ik niet minstens zes flessen wijn koop. Mijn tegenargument die natuurlijk nooit in mijn volgepakte scootmobiel passen, helpt me niet.

  Maar goed, dit soort ervaringen zijn uitzonderingen. Over het algemeen zijn de Fransen die ik ontmoet gastvrij en vriendelijk.

   

  Is het u trouwens opgevallen? Ik heb het niet over het weer gehad! Maar als u nu denkt dat dit komt doordat het beter wordt, zit u ernaast. Het regent nog steeds elke dag…

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps

  Scootmobieltour door Frankrijk

  De 78-jarige Peter de Lijser reist in zijn scootmobiel van 'Sinte Pier aan Zee' (Nieuwvliet) naar het Franse Saint-Pierre la Mer, aan de Middellandse Zee, een tocht van pakweg een maand. Onderweg doet De Lijser verslag van zijn tocht voor de krant en houdt voor de website van de PZC een blog bij op www.pzc.nl/scootmobieltour.

  De Lijser laat zich per kilometer sponsoren: 10 euro voor elke twee kilometer. Bijdragen kan via de rekening van 'Vrienden van Jodi Sintepier', rekeningnummer NL66RABO0131063715.