article
1.6687023
Tja, wat kan ik vertellen over deze couscous met chermoula, pastinaak en paprika? Het was zo’n lekker gerecht. Op de avond zelf, maar ook als leftover lunch de volgende dag. Kruidig door de chermoula, fris dankzij de yoghurt en zoet met dank aan de gegrilde pastinaak en paprika. Het recept komt uit één van mijn favoriete vegetarische kookboeken Vegalicious. Voor je het recept van me krijgt vertel ik je eerst over mijn sportschoolperikelen.
Recept: Couscous met chermoula, gegrilde pastinaak en paprika (blog)
Tja, wat kan ik vertellen over deze couscous met chermoula, pastinaak en paprika? Het was zo’n lekker gerecht. Op de avond zelf, maar ook als leftover lunch de volgende dag. Kruidig door de chermoula, fris dankzij de yoghurt en zoet met dank aan de gegrilde pastinaak en paprika. Het recept komt uit één van mijn favoriete vegetarische kookboeken Vegalicious. Voor je het recept van me krijgt vertel ik je eerst over mijn sportschoolperikelen.
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-little-spoon/recept-couscous-met-chermoula-gegrilde-pastinaak-en-paprika-blog-1.6687023
2016-11-28T10:48:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6687079.1480329939!image/image-6687079.jpg
Pompoentaart,Little Spoon
Gastblog: Little Spoon
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Little Spoon / Recept: Couscous met chermoula, gegrilde pastinaak en paprika (blog)

Recept: Couscous met chermoula, gegrilde pastinaak en paprika (blog)

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Beschrijving
      Couscous met chermoula
      Fotograaf
    Tja, wat kan ik vertellen over deze couscous met chermoula, pastinaak en paprika? Het was zo’n lekker gerecht. Op de avond zelf, maar ook als leftover lunch de volgende dag. Kruidig door de chermoula, fris dankzij de yoghurt en zoet met dank aan de gegrilde pastinaak en paprika. Het recept komt uit één van mijn favoriete vegetarische kookboeken Vegalicious. Voor je het recept van me krijgt vertel ik je eerst over mijn sportschoolperikelen.

    Afschuw
    Het blijft me iedere keer verbazen, dat de plek die ik stiekem verafschuw, op de één of andere manier enorm inspireert. Als ik hier ben, krijg ik honderden ideeën, komt het één na het andere verhaal wat ik aan jullie wil vertellen boven borrelen en bedenk ik geniale plannen. Oke, dit is misschien ietwat overdreven, maar je snapt me. Kan ik thuis nog wel eens thuis balen, dat ik virtueel uitgeluld ben, zodra ik hier binnenstap, weet ik, er is niets te vrezen. Verhalen zat. Ik heb het niet over een bruisende hub met creatieve ondernemers, ook niet over een rustgevende plek in de natuur of dat toffe nieuwe tentje met die fantastische koffie. Ik heb het over, jawel, de sportschool.

    Spijbelen
    Na een vakantie en een week spijbelen was het zover. Ik moest er aan geloven en mezelf richting sportschool slepen. Dat ging met frisse tegenzin, dat kan ik je wel vertellen. Nu zit ik als een enorm voldaan mens op de bank. Gedoucht en in badjas, me even helemaal het vrouwtje te voelen. Dat ging daarvoor wel anders. Ik wist al de hele dag dat dit moment eraan kwam. De hele riedel aan smoezen kwam voorbij in mijn hoofd. Ik ben moe en verdien het na een drukke dag om lekker op de bank te liggen. Ik heb zo’n pijn in mijn nek, dat wordt vast erger. Uiteindelijk luisterde ik niet naar dat stemmetje, hees me in mijn sportpak en reed in de auto, want ik heb niet voor niets een Little Spoon smart, naar the gym. Drie hele kilometers verderop.

    Magaluf
    Uiteindelijk was ik er. Nog geen druppel zweet, maar al helemaal trots op mezelf. Het sporten, maar ook het observeren kon beginnen. Ik werd direct getriggerd door een groepje jonge jongens die hun clearasil bijna mogen vervangen voor een heerlijke Axe aftershave. Ze bespreken theorieën hoe ze snel mogelijk gespierd worden. Flexen er op los in de spiegel en vergelijken de biceps en overige spierbundels, die net zichtbaar zijn, met elkaar. Ondertussen worden er plannen gesmeed voor volgende zomer. Flügels drinken op Chersonissos of shotjes tequila in Magaluf, je weet wel, dat nogal heftige feestparadijs op Mallorca.

    Zelfbescherming
    Het nadeel is, dat ik nooit mijn telefoon bij me draag. Om te voorkomen dat ik dus de hele tijd aan het tikken ben om al die observaties vast te leggen. Daarna nog even een rondje Instagram, Facebook en mail en vervolgens datzelfde riedeltje nog eens herhalen. Het is zelfbescherming. In mijn hoofd herhaal ik de zinnen die ik wil opschrijven, maak mijn training af en plof comfortabel neer op de houten bank in de kleedkamer, hoewel, comfortabel? En ga aan de slag.

    Ik heb mezelf al meerdere malen afgevraagd hoe het komt dat de sportschool zo’n bron van inspiratie is. Ik ben er uit. Het komt omdat ik er blanco naar toe ga. Zonder verwachtingen. Ik moet niets, enkel mijn training afmaken. Er is ruimte voor allerlei gedachtes, zonder prikkels. Dat laatste is eigenlijk helemaal niet waar, want stiekem zijn er hier overal prikkels. Mensen rustig observeren, dat is echt het leukste wat er is. Ondertussen poppen er verhaallijntjes en denkbeeldige gesprekken naar boven. Klinkt dat gek? Een beetje wel misschien. Het voordeel? Zo wordt het nooit saai.

    Flexen
    Stiekem doe ik mee. Met dat flexen dan. Bij mij is er ook weinig te zien maar ik kan niet ontkennen dat ik af en toe mijn bilspieren aanspan om te kijken hoe die platte Nederlandse kont er uit ziet na een jaar lang squatten en deadlifts. Ze zitten in mijn nieuwste trainingsprogramma, dus met een beetje geluk paradeer ik volgende zomer over de Vlissingse stranden met een voluptueuze en vooral strakke kont. Wie weet mag ik tegen die tijd met de jongens mee naar Kreta of een andere party eiland. Zullen we eens zien wie dat drank spelletje wint.

    COUSCOUS MET CHERMOULA, GEGRILDE PASTINAAK EN PAPRIKA (VOOR 4 PERSONEN)
    Dit zit in de couscous:

    500 gram pastinaak, geschild, gehalveerd en in repen
    3 rode paprika’s, in repen
    Olijfolie
    2 eetlepels honing
    2 gekonfijte citroenen, in reepjes
    350 gram handgerolde couscous of een andere couscous met een grote korrel. Gewone couscous kan ook prima
    1 citroen, enkel het sap
    1 bosje koriander, fijngehakt
    8 eetlepels Griekse yoghurt
    Peper
    Zout

    Dit zit in de chermoula:

    1 bosje koriander
    1 bosje peterselie
    1 eetlepel komijnzaadjes, geroosterd in een droge pan
    1 citroen, sap en de schil
    750 milliliter olijfolie
    1 teentje knoflook, fijngehakt
    1 theelepel gerookte paprikapoeder
    1 theelepel ras el hanout
    Peper
    Zout

    Dit heb je nodig:

    Snijplank + mes
    Keukenmachine
    Ovenschaal
    Gietijzeren pan

    Zo maak je het:

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    2. Leg de pastinaken en paprika’s in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en honing. Bestrooi met peper en zout. Zet 35 minuten in de oven, tot de groente karameliseert.
    3. Maak ondertussen de chermoula. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en hak ze fijn.
    4. Voeg was olijfolie toe als de saus te dik wordt.
    5. Verhit een scheut olijfolie in een gietijzeren pan. Bak hierin de couscous aan. Schenk na 5 minuten 250 milliliter kokend water in de pan. Doe het deksel erop en draai het vuur uit.
    6. Laat 15 minuten staan of tot de couscous zacht genoeg is. Roer los met een vork.
    7. Meng, in een grote schaal, de pastinaak en paprika met de couscous. Voeg 1 eetlepel chermoula toe, samen met de gekonfijte citroen, het citroensap en bijna alle koriander.
    8. Meng de rest van de chermoula met de yoghurt. Schep lepeltjes van dit mengsel op de salade en bestrooi met de overgebleven koriander.


    Little Spoon

    Stefanie van der Maas uit Vlissingen blogt op LittleSpoon.nl over koken en lekker eten. Op haar blog vindt u recepten, het verhaal achter die recepten en haar favoriete Zeeuwse restaurantjes.

    www.littlespoon.nl