article
1.6528635
Ik ben dol op ontbijtjes die op taart lijken qua smaak, maar qua ingrediënten een stuk verantwoorder zijn. Net zoals deze ontbijtcake met perenmoes. Die laatste maak je zelf met vanille en dat is toch lekker. Het duurde trouwens wel een half jaar voor ik het recept met jullie kon delen. Daar vertel ik je alles over.
Ontbijtcake met perenmoes en vanille
Ik ben dol op ontbijtjes die op taart lijken qua smaak, maar qua ingrediënten een stuk verantwoorder zijn. Net zoals deze ontbijtcake met perenmoes. Die laatste maak je zelf met vanille en dat is toch lekker. Het duurde trouwens wel een half jaar voor ik het recept met jullie kon delen. Daar vertel ik je alles over.
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-little-spoon/ontbijtcake-met-perenmoes-en-vanille-1.6528635
2016-10-14T07:59:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6528667.1476431902!image/image-6528667.jpg
Voeding,Little Spoon
Gastblog: Little Spoon
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Little Spoon / Ontbijtcake met perenmoes en vanille

Ontbijtcake met perenmoes en vanille

Foto's
1
Reacties
Reageer
    • Afbeelding
      Fotograaf
    Ik ben dol op ontbijtjes die op taart lijken qua smaak, maar qua ingrediënten een stuk verantwoorder zijn. Net zoals deze ontbijtcake met perenmoes. Die laatste maak je zelf met vanille en dat is toch lekker. Het duurde trouwens wel een half jaar voor ik het recept met jullie kon delen. Daar vertel ik je alles over.

    Net voor de lente begon, vorig jaar, kwam ik op het idee om het ontbijttaartje met appelmoes om te dopen tot een ontbijtcake met perenmoes. Het was een probeersel, want ik had geen idee of het lekker was. Ik dacht van wel, maar je weet natuurlijk nooit. Voor het taartje met appelmoes gebruik ik kant-en-klare appelmoes. De variant zonder toegevoegde suikers, zodat het ook voor de ik-eet-zo-gezond-dagen geschikt is. Ik speurde de schappen in de supermarkt af. In de hoop ook perenmoes zonder suiker te spotten. Als het kan, ga ik echt wel graag voor gemak, zeker als het verantwoord is. Maar nee hoor, niets van dat alles. Daarom ging ik zelf maar aan de slag met perenmoes. Iets meer werk, maar eigenlijk nog peanuts.

    Tot moes

    Ik kookte de peertjes tot moes met vanille. Het is misschien wat gek om van je eigen creaties te zeggen, maar jeetje wat lekker. En dan heb ik het nog niet eens over het eindresultaat gehad. Ik paste het recept iets aan. Verving het amandelmeel voor speltbloem en voegde wat pecannoten toe. Dat geeft het ontbijttaartje wat knapperigs.

    De eerste poging was goed, maar het lukte me niet om het op de foto te zetten. Waarschijnlijk gebrek aan tijd of nog wel meer, niet kunnen wachten met eten. Toen werd het lente en dat vond ik niet geschikt voor een recept met peer. Ik vergat het weer even, tot de blaadjes van de bomen begonnen te dwarrelen. Ik ging er weer mee aan de slag. Dit keer in de vorm van cupcakes. Op de één of andere manier zag dit er niet uit. De cakejes kwamen lastig uit de vorm. De smaak was goed, of nee fantastisch ;-) maar ja het oog wil ook wat. Daarom drie maal is scheepsrecht.

    Pronken

    Ik loop nu wel zo te pronken met mijn baksel, maar je vraag je dan misschien wel af, waarom het zo lekker is. Dat leg ik je graag uit. De ontbijttaart is smeuïg, heeft toch een bite, dankzij de pecannoten. Je proeft zoet met vanille en last but not least de taart is vrij van geraffineerde suikers. De peertjes zijn lekker zoet en dat is wat mij betreft zoet genoeg. Dit klinkt toch als een match made in heaven? Voor mij is dit het ideale begin van een doordeweekse werkdag waarop ik toch altijd wel probeer om een beetje gezond te eten. Met dit ontbijttaartje zit ik dus goed. Als ik dan de rest van de dag ook nog een beetje maat houd… Of dat lukt, is nog maar de vraag.

    ONTBIJTCAKE MET PERENMOES
    VOOR 12 STUKKEN

    Dit zit erin:

    • 6 kleine peren, geschild en in blokjes

    • 1 vanillestokje

    • 140 gram havermout

    • 60 gram speltbloem

    • 4 eieren

    • 2 theelepels bakpoeder

    • Handje pecannoten, gehakt

    • Snuf zout

    Dit heb je nodig:

    • Bakblik van circa 20 x 32 cm, ingevet of bekleed met bakpapier

    • Beslagkom

    • Garde

    • Snijplank met mes

    • Steelpannetje

    Zo maak je het:

    1. Doe de peer samen met een klein scheutje water en het merg van het vanillestokje, in de steelpan. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen.

    2. Als de peer zacht is, stamp je deze nog even goed fijn, zodat er een moes ontstaat.

    3. Laat de perenmoes afkoelen.

    4. Verwarm de oven voor op 190 graden.

    5. Klop de eieren los in de beslagkom. Schep daarna de havermout, speltbloem, bakpoeder, het grootste deel van de pecannoten en het snufje zout erdoor. Meng goed. Daarna voeg je de perenmoes toe. Zorg dat alle ingrediënten gemengd zijn.

    6. Schep het beslag in je ovenschaal. Verdeel de rest van de pecannoten erover.

    7. Zet nu 30 – 35 minuten in de oven. Prik er met een satéprikker in om te kijken of de cake al gaar is. Als de satéprikker schoon is, kun je het taartje uit de oven halen.

    TIP! Maak je de ontbijtcake met perenmoes uit een pot? Gebruik dan 300 gram.

    Kijk ook op: www.littlespoon.nl


    Little Spoon

    Stefanie van der Maas uit Vlissingen blogt op LittleSpoon.nl over koken en lekker eten. Op haar blog vindt u recepten, het verhaal achter die recepten en haar favoriete Zeeuwse restaurantjes.

    www.littlespoon.nl