article
1.6551940
Er gaat wat mij betreft niets boven een gebakken eitje in de ochtend of als lunch. Deze omelet met paddenstoelen bijvoorbeeld. Goed vullend en lekker herfstig. Mijn tripje naar het Franse Les Landes inspireerde me. Vandaag vertel ik daar kort over en deel ik het recept met je.
Omelet met paddenstoelen
Er gaat wat mij betreft niets boven een gebakken eitje in de ochtend of als lunch. Deze omelet met paddenstoelen bijvoorbeeld. Goed vullend en lekker herfstig. Mijn tripje naar het Franse Les Landes inspireerde me. Vandaag vertel ik daar kort over en deel ik het recept met je.
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-little-spoon/omelet-met-paddenstoelen-1.6551940
2016-10-20T08:22:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6551941.1476951396!image/image-6551941.jpg
Paddestoelen,Omelet,Little Spoon
Gastblog: Little Spoon
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Little Spoon / Omelet met paddenstoelen

Omelet met paddenstoelen

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Er gaat wat mij betreft niets boven een gebakken eitje in de ochtend of als lunch. Deze omelet met paddenstoelen bijvoorbeeld. Goed vullend en lekker herfstig. Mijn tripje naar het Franse Les Landes inspireerde me. Vandaag vertel ik daar kort over en deel ik het recept met je.

  Een paar weken geleden wat ik op persreis in Les Landes. Een gebied in het zuidwesten van Frankrijk. Een afwisselend landschap, van plat naar heuvelachtig, groen en bosachtig tot strand. Hoewel de temperatuur nog heel lekker was en het zonnetje me van tijd tot tijd opwarmde, trad ook hier de herfst al in. We hoorden op een avond de kraanvogels. Wat volgens de inwoners van Les Landes het teken is dat de winter onderweg er aan komt. Gelukkig betekende dat niet dat de eerste sneeuwvlokken tijdens mijn verblijf naar beneden dwarrelde. Met sneeuw heb ik namelijk helemaal niets. Tenzij ik binnen mag blijven bij de open haard met kaasfondue en rode wijn.

  Eekhoorntjesbrood zo groot als mijn hoofd

  Herfst is natuurlijk ook paddestoelen. En die groeide echt werkelijk waar overal, op de plekken waar ik tijdens mijn verblijf, sliep. Nu heb ik altijd geleerd dat paddestoelen in het wild plukken niet per se een goed idee is. Je moet echt weten wat je meeneemt. Voor je het weet is het foute boel. Dat loopt misschien niet zo’n vaart, maar ik ga wel naar de markt in plaats van naar het bos. In Frankrijk weten ze blijkbaar heel goed welke wel en welke niet te plukken. Ik sliep op een prachtig chateau, Chateau de Buros. Dit hotel met restaurant is van het Nederlandse stel Angelique en Marijn. Het is er zo mooi. En vooral ook heel stil en rustig. Ik ga jullie daar snel meer over vertellen, daarom beperk ik me voor nu tot het ontbijt. Marijn vond tijdens het wandelen eekhoorntjesbrood. Niet zomaar een klein beetje, maar een stuk bijna zo groot als mijn hoofd. En dat is groot. Geloof mij maar ;-) De volgende dag, bij mijn ontbijt, kreeg ik een lekkere omelet met, jawel, zelfgeplukte eekhoorntjesbrood erdoor. Eigenlijk zo simpel. Daarom besloot ik zelf ook zo’n eitje te bakken.

  Cocoondag

  Eenmaal thuis was het tijd voor een cocoondagje met mijn liefde. We keken een serie waarin iemand werd vergiftigd. Met een zelf geplukte paddestoel. Gelukkig was dit geen teken. De omelet die ik in Frankrijk at, heb ik overleefd. Ik had ook niet anders verwacht. Een week later sloeg ik groots in op de markt. Pied de moton, oesterzwammen en cantharellen. Je weet wel, die mooie oranje kleurige paddestoelen. Ik maakte er een heerlijke omelet mee, geïnspireerd op die uit Frankrijk. Wel iets anders, gewoon op mijn eigen manier. De tip die ik kreeg van Angelique, eigenaresse en chefkok van het chateau, was om de paddestoelen heel fijn te snijden. Grote stukken hebben best wat tijd nodig om te garen, met die kleine stukken is dat zo gepiept. Kluts je eitjes met wat geraspte pecorino, giet het over de paddestoelen, een beetje stollen, dubbelklappen en klaar. De omelet met paddenstoelen was een stevig ontbijt, maar daar is niets mis mee.

   

  OMELET MET PADDENSTOELEN

  VOOR 1 PERSOON

  Dit zit erin:

  • Flinke hand gemengde paddenstoelen, schoongemaakt en fijngehakt

  • 3 eieren

  • 1/2 ui, gesnipperd

  • Klein teentje knoflook, fijngehakt

  • 3 eetlepels geraspte pecorino

  • Peper

  • Zout

  • Olijfolie

  Dit heb je nodig:

  • Koekenpan

  • Snijplank + mes

  • Kom

  • Vork

  Zo maak je het:

  1. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Laat niet bruin kleuren.

  2. Voeg na 5 minuten de paddenstoelen toe. Bak een paar minuten op hoog vuur, zodat ze garen.

  3. Kluts de eieren in een kom. Breng op smaak met peper, zout en geraspte pecorino. Schenk het ei bij de paddenstoelen.

  4. Trek met een spatel af en toe wat gestold ei opzij zodat vloeibaar ei op de plaats terugkomt. Laat op laag vuur het ei doorgaren. Helemaal stollen hoeft wat mij betreft niet.

  5. Klap de omelet dubbel en eet lekker op!

  TIP! Deze omelet met paddenstoelen smaakt zo of met getoast zuurdesembrood.

   

  Kijk ook op: www.littlespoon.nl


  Little Spoon

  Stefanie van der Maas uit Vlissingen blogt op LittleSpoon.nl over koken en lekker eten. Op haar blog vindt u recepten, het verhaal achter die recepten en haar favoriete Zeeuwse restaurantjes.

  www.littlespoon.nl