article
1.6232061
Zin in mosselen? Maak eens deze gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper. Net even anders dan anders, maar super makkelijk te bereiden. Ik vertel je ook over mijn verzamelwoede en alle verzamelingen die inmiddels de revue passeerden.
Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper
Zin in mosselen? Maak eens deze gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper. Net even anders dan anders, maar super makkelijk te bereiden. Ik vertel je ook over mijn verzamelwoede en alle verzamelingen die inmiddels de revue passeerden.
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-little-spoon/gewokte-mosselen-met-chorizo-tomaat-en-rode-peper-1.6232061
2016-07-31T10:41:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6232071.1469961594!image/image-6232071.jpg
Voeding,chorizo,mosselen,Little Spoon
Gastblog: Little Spoon
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Little Spoon / Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper

Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper
   Fotograaf
  Zin in mosselen? Maak eens deze gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper. Net even anders dan anders, maar super makkelijk te bereiden. Ik vertel je ook over mijn verzamelwoede en alle verzamelingen die inmiddels de revue passeerden.

  Verzamelaar

  Ik ben een verzamelaar. Dat heb ik al eens verteld. Vooral servies en oud bestek vullen ons huis. Gelukkig past er ook nog een bed en een bank in. En natuurlijk een keuken, maar daar houdt het wel mee op. Als kind verzamelde ik ook een hoop. Postzegels bijvoorbeeld. Nu moet je niet denken dat dit heel serieus was. Van Sinterklaas kreeg ik ooit eens een rieten mandje gevuld met postzegels. Een mooie map erbij, van rood glimmend leer met een gouden randje. Daar konden alle postzegels in. Mensen in mijn omgeving dachten dat ik, een meisje van acht of misschien nog wel jonger, een echte liefde had voor postzegels en bewaarden de meest mooie en exotische exemplaren voor mij. Super lief natuurlijk, maar ik was het niet waard. Ze belandden ergens in een laatje. Net als de map. Uiteindelijk verkocht ik de handel op de vrijmarkt.

  Van ruilen komt huilen

  En dan nog stickers. Ik had een schrift met daarin allerlei stickervellen en stickerboekjes. Peter Rabbit van Beatrix Potter was mijn favoriet. Regelmatig ging het schrift mee naar school voor een rondje stickers ruilen. Vreselijk vond ik dat. Mijn eigen stickers waren de mooiste en die wilde ik niet kwijt. Vreselijk eigenlijk hè. Zo ging dat ook met knikkers. Knikkeren vond ik niets aan, dus daar had ik ze niet voor. Knikkers ruilen vond ik nog erger. Ik ging mijn mooie bonken toch zeker niet wegdoen?

  Er was ook nog een verzameling lintjes, die rond cadeautjes zitten, knuffels en mooie schelpen uit tropische oorden. Niet zelf geraapt, wel zelf gekocht of gekregen. Mijn wens was altijd om zelf die grote schelpen op een strand te rapen. En dat is iets wat ik inmiddels doe. Op vakantie neem ik altijd wat schelpen van een strand mee. Groot, klein, zwart of juist met mooie kleuren, plat of uitbundige huisjes.

  Schelpenkettingen

  Zo ook tijdens een vakantie in Bretagne. Ik liep uren in de branding om de mooiste exemplaren te vinden. Mijn lover deed eerst niet mee, maar merkte dat het stiekem heel tof is om een hele gave Sint Jakobsschelp te vinden. Uiteindelijk gingen we met twee boodschappentassen vol schelpen naar huis. Het liep wat uit de hand dus. Ik beloofde al mijn vriendinnen schelpenkettingen voor in de tuin en had er de wildste plannen mee. Twee jaar later staan de schelpen nog steeds in de schuur. Ik maakte zomaar een paar kettingen maar kan nog een winkel vullen met de verzameling. Wie weet ooit als ik me verveel en ineens een ingeving krijg. Reken er maar niet op.

  Schelpen eten

  Ik ben dus dol op schelpen. Om te verzamelen, maar nog wel meer om te eten. Deze gewokte mosselen met chorizo, tomaat en rode peper bijvoorbeeld. Mosselvlees is vrij zoet van zichzelf en combineert super goed met het pittige van de worst en rode peper. Probeer het gewoon eens uit. Lekker met knapperig zuurdesem toast en een glas witte wijn. Al is die laatste natuurlijk lekker bij alles.

  Dit recept ontwikkelde ik trouwens voor Prins & Dingemanse. Op hun website staan nog veel meer lekkere recepten met mosselen. Deze gewokte mosselen met chorizo, gegratineerde mosselen en nog veel meer!

  GEWOKTE MOSSELEN MET CHORIZO, TOMAAT EN RODE PEPER

  VOOR 4 PERSONEN

  Dit zit erin:

  • 2 kilo Zeeuwse mosselen
  • 125 gram chorizo, in kleine stukjes
  • 10 kleine, smakelijke tomaten, in stukken
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Klein bosje koriander, grof gehakt
  • 100 milliliter droge witte wijn
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

  Dit heb je nodig:

  • Wok
  • Snijplank + mes

  Zo maak je het:

  1. Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi kapotte mosselen, of exemplaren die open staan en zich na een tikje met de achterkant van een lepel of tegen het aanrecht, niet sluiten, weg.
  2. Verhit de wok. Bak de stukjes chorizo, op laag vuur, zonder olie in 5 minuten zacht. Voeg de ui, rode peper en knoflook toe en fruit 3 minuten op laat vuur.
  3. Doe de tomaat en witte wijn in de wok, breng aan de kook en laat zacht koken tot het grootste gedeelte van het vocht is verdampt. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel wat zeezout.
  4. Schep de mosselen bij het het chorizomengsel. Doe de deksel op de wok en breng alles aan de kook. (Is je wok niet groot genoeg voor 2 kilo mosselen in één keer? Haal dan de helft van het chorizomengsel uit de pan en start met 1 kilo mosselen.)
  5. Schud de pan een paar keer om. Na 5 à 6 minuten, of wanneer alle schelpen openstaan, zijn de mosselen gaar.
  6. Bestrooi met de grof gehakte koriander.

  TIP! De gewokte mosselen met chorizo smaken heerlijk met getoast zuurdesembrood. Leg de plakken zuurdesembrood onder de grill of in de grillpan, tot ze bruin kleuren en knapperig zijn. Besprenkel met olijfolie. En vergeet niet de heerlijke tomatensaus met chorizo onderin de pan op te eten.

  Kijk ook op: www.littlespoon.nl


  Little Spoon

  Stefanie van der Maas uit Vlissingen blogt op LittleSpoon.nl over koken en lekker eten. Op haar blog vindt u recepten, het verhaal achter die recepten en haar favoriete Zeeuwse restaurantjes.

  www.littlespoon.nl