article
1.6413348
Tegen een stuk boterkoek zeg ik geen nee. Zeker niet als het zelfgebakken is. Ik heb nu een leuke variatie op de traditionele boterkoek voor jullie, namelijk met citrus. Benieuwd?
Boterkoek met citrus
Tegen een stuk boterkoek zeg ik geen nee. Zeker niet als het zelfgebakken is. Ik heb nu een leuke variatie op de traditionele boterkoek voor jullie, namelijk met citrus. Benieuwd?
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-little-spoon/boterkoek-met-citrus-1.6413348
2016-09-19T11:11:35+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6416863.1474359917!image/image-6416863.jpg
Voeding,pzc,recepten,Little Spoon
Gastblog: Little Spoon
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Little Spoon / Boterkoek met citrus

Boterkoek met citrus

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Boterkoek met citrus
   Fotograaf
  Tegen een stuk boterkoek zeg ik geen nee. Zeker niet als het zelfgebakken is. Ik heb nu een leuke variatie op de traditionele boterkoek voor jullie, namelijk met citrus. Benieuwd? 

  ROOMBOTER EN SUIKER

  Wat hou ik toch van roomboter en suiker. Niet iedere dag hoor. Dat wil ik misschien wel, maar dat hele dichtgroeien en uiteindelijk met een hijskraan uit huis getakeld worden, zie ik minder zitten. Af en toe een moddervet baksel met een pak suiker erin, is naar mijn idee heus zo slecht niet. Als je het de dag erna weer laat staan, blijf je mooi in balans.

  Boterkoek is zoiets wat ik fantastisch vind. Kleine stukjes bij de koffie zoals Expresszo serveert. Ik hou het daar nooit bij één cappuccino. Omdat die heel lekker is, maar stiekem ook voor het stukje koek. Zoet, zout, zacht en toch knapperig. Kan dat allemaal in één hap? Reken maar van yes!

  PAAR DAGEN VASTEN

  Grote brokken of punten boterkoek heb ik natuurlijk ook geen problemen mee. In tegendeel zelfs. Het recept voor deze boterkoek is van mijn tante Anja. Etentjes of verjaardagen bij haar staan garant voor lekker eten. De pastasalade is beroemd maar ook voor de boterkoek komt iedereen graag langs. Ze was de beroerdste niet en deelde het recept met mij. En ik doe dat dan weer met jullie. Wel met een eigen draai. Ik voeg rasp van citroen- en sinaasappelschil toe. Dat zorgt ervoor dat naast alle andere smaakjes, dat de boterkoek ook nog eens iets fris heeft. Het voordeel daarvan is, dat je er gewoon meer van kan eten. In mijn geval dan. Daarna een paar dagen vasten, maar dat heb ik er voor over

  BOTERKOEK MET CITRUS - 16 BLOKJES

  Dit zit erin:

  • 300 gram bloem
  • 250 gram roomboter,
  • 200 gram witte basterd of kristalsuiker
  • 1 ei, de helft voor in het deeg en de andere helft voor het bestrijken
  • 2 gram zout
  • 1 citroen, de schil geraspt
  • 1 sinaasappel, de schil geraspt

  Dit heb je nodig:

  • Bakvorm, speciaal voor boterkoek, een springvorm of rechthoekige vorm, zoals ik heb gebruikt
  • Keukenmachine
  • Vork
  • Lepel

  Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de boter en suiker in een kom of keukenmachine tot een luchtig mengsel. Voeg de helft van het ei, de citroen- en sinaasappelrasp en het snufje zout toe. Doe de bloem erbij en meng goed.
  3. Verdeel het deeg over de bodem van je bakvorm. Met de bolle kant van een lepel maak je het deeg glad.
  4. Bestrijk het deeg met de andere helft van het geklopte ei en maak een motief in de koek met een vork.
  5. Bak nu de boterkoek 25 à 30 minuten, tot de bovenkant licht goudbruin is.

  Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

  Volg je me al?
  Facebook, Instagram, Twitter


  Little Spoon

  Stefanie van der Maas uit Vlissingen blogt op LittleSpoon.nl over koken en lekker eten. Op haar blog vindt u recepten, het verhaal achter die recepten en haar favoriete Zeeuwse restaurantjes.

  www.littlespoon.nl