article
1.6484293
Ben je dol op oesters en fan van een goede Bloody Mary? Combineer die twee en je hebt Bloody Mary oesters. Het maakt mij gelukkig. Fris, zilt, spicy en een vleugje zoet door de dille. Het recept deel ik hieronder met je. Ik vertel je direct alles over de oesters van Prins & Dingemanse, wat ik vroeger van oesters vond en wat nu precies het verschil is tussen de Zeeuwse creuse en de Zeeuwse platte.
Bloody Mary oesters
Ben je dol op oesters en fan van een goede Bloody Mary? Combineer die twee en je hebt Bloody Mary oesters. Het maakt mij gelukkig. Fris, zilt, spicy en een vleugje zoet door de dille. Het recept deel ik hieronder met je. Ik vertel je direct alles over de oesters van Prins & Dingemanse, wat ik vroeger van oesters vond en wat nu precies het verschil is tussen de Zeeuwse creuse en de Zeeuwse platte.
http://www.pzc.nl/regio/blogs/gastblog-little-spoon/bloody-mary-oesters-1.6484293
2016-09-30T10:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6484306.1475485722!image/image-6484306.jpg
Oesters,Little Spoon
Gastblog: Little Spoon
Home / Regio / Blogs / Gastblog: Little Spoon / Bloody Mary oesters

Bloody Mary oesters

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  Ben je dol op oesters en fan van een goede Bloody Mary? Combineer die twee en je hebt Bloody Mary oesters. Het maakt mij gelukkig. Fris, zilt, spicy en een vleugje zoet door de dille. Het recept deel ik hieronder met je. Ik vertel je direct alles over de oesters van Prins & Dingemanse, wat ik vroeger van oesters vond en wat nu precies het verschil is tussen de Zeeuwse creuse en de Zeeuwse platte.

  De eerste keer dat ik een oester at, herinner ik me nog goed. Ik was een jaar of tien. Het was kerst en we aten een uitgebreid kerstmenu in een restaurant. Bij het menu hoorde ook een rauwe oester. Hoe jong ik ook was, alle schaaldieren lustte ik al. Ik at liever een garnalencocktail dan friet met een snack. Nu was het de beurt aan dit schelpdier. Het was een minder groot succes dan gehoopt. En dan druk ik het nog voorzichtig uit.

  Citroensap

  Oesters is zoiets als olijven of wijn. Dat moet je leren eten of drinken en er van leren genieten. Dat kost tijd. Bij mij dan. Als het om eten draait ben ik een behoorlijke doorzetter, dus ik besloot het proeven en proberen er niet bij neer te leggen. ‘Ik moet en zal oesters lusten,’ dacht ik. En dat lukte uiteindelijk ook. Met kleine stapjes welteverstaan, maar toch. Eerst gegratineerd. Warm uit de oven, bedolven onder een dikke deken van kaas. Dit laat ik nu liever staan. Daarna kwam de variant met veel citroensap, peper en zout. Nu laat ik die drie voor wat het is en slurp ik de oester met gemak puur natuur naar binnen. De oester heeft al zo’n mooie zilte smaak van zichzelf dat heel veel poespas niet altijd nodig. Hoewel het natuurlijk wel leuk kan zijn om eens uit te pakken.

  In september start traditiegetrouw de opening van het oesterseizoen. Daarom aan mij de eer om voor Prins & Dingemanse met dit mooie zilte Zeeuwse product aan de slag te gaan en jullie te laten zien hoe je oesters op een lekkere manier bereid. Voor ik daarover verder ga, vind ik het leuk om eerst nog wat te vertellen over de oesters van Prins & Dingemanse. Zij selecteren namelijk alleen de beste oesters voor je. Denk je, ‘een oester is toch gewoon een oester?’ Dan heb je het mis.

  Tikkeltje romig

  Prins & Dingemanse heeft een uitgebreid assortiment oesters. Elke oester heeft weer zijn eigen verhaal, bijzonderheden en unieke smaak. Als je regelmatig oesters eet, ontwikkel je vanzelf je voorkeur en favoriet. Ik ga het allerliefste voor de Zeeuwse Creuse van Prins & Dingemanse. De smaak is vol, stevig en soms een tikkeltje romig. Mmm, I love it! Ook het grillige en robuuste uiterlijk van de schelp spreekt mij aan. Die dankt hij aan de Oosterschelde. Soms is het water in deze zeearm kalm, maar het kan er ook ruw zijn. De oester heeft een korte voorplantingscyclus. Na 2 tot 3 jaar is hij al rijp voor consumptie.

  De Zeeuwse Platte van Prins & Dingemanse is qua smaak en looks een stuk verfijnder dan de Creuse. De platte oester is rond en dankt haar naam aan de platte bovenschelp. De platte oester groeit enkel op de beste en voedselrijkste plaatsen en vraagt extra werk, kunde en geduld van de kweker. In vier jaar is de Zeeuwse platte volwassen. Dat maakt de oester niet alleen bijzonder verfijnd van smaak, maar ook schaarser. Een echte delicatesse.

  Eigenlijk kun je wel zeggen dat de Zeeuwse Creuse en de Zeeuwse Platte Oester de bekendste oesters zijn uit het assortiment van Prins & Dingemanse, maar er is meer. Benieuwd geworden? Bekijk dan de website eens.

  Voor Prins & Dingemanse ging ik aan de slag gegaan met drie heerlijke bereidingen van oester. Ik heb geprobeerd om het dier in z’n waarde te laten. Je proeft het zilte nog, maar het is net even anders dan anders. Dit recept voor Bloody Mary oesters was wat mij betreft een succes. Het heeft alles in zich waar ik dol op. Als er in een cocktailbar Bloody Mary op de kaart staat, is de kans groot dat ik die bestel. Het bereiden van deze Bloody Mary oesters is eenvoudig en het ziet er ook nog eens super feestelijk uit. Wat wil je nog meer? Voor bij een uitgebreide borrel, waarmee je indruk wil maken op je vrienden of als voorgerecht tijdens een etentje. En dat kan ook best op een doordeweekse dag of een willekeurige zondag.

  Welke soort oesters is jouw favoriet? En hoe eet je de oester dan het liefste?

  BLOODY MARY OESTERS

  VOOR 12 OESTERS

  Dit zit erin:

  • 12 Zeeuwse creuses van Prins & Dingemanse

  • 200 milliliter tomatensap, uit een flesje of zelf juicen. Gebruik hier voor circa 6 rijpe en smaakvolle tomaten

  • 75 milliliter wodka

  • 1 kleine eetlepel Worcestershire sauce

  • Kneepje citroensap

  • Tabasco naar smaak

  • Zwarte peper

  • 4 takjes dille, grof gehakt

  Dit heb je nodig:

  • Blender

  • Oestermes

  • Theedoek of oesterhandschoen

  • Snijplank + mes

  • Serveerschaal met crushed ice

  Zo maak je het:

  1. Doe voor de Bloody Mary, de tomatensap, wodka, Worcestershire sauce, tabasco en citoensap in de blender. Laat draaien tot alle ingrediënten goed gemend zijn. Proef of de cocktail voldoende op smaak is. Voeg eventueel nog wat extra tabasco of citroensap toe.

  2. Open de oesters. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe.

  3. Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en draai hem om. Dit hoeft niet per se, maar zorgt voor een mooiere presentatie.

  4. Leg de oesters op het bord met ijs. Schep op elke oester 1 of 2 eetlepels Bloody Mary.

  5. Breng de Bloody Mary oesters op smaak met zwarte peper en garneer met de dille.

  Kijk ook op: www.littlespoon.nl


  Little Spoon

  Stefanie van der Maas uit Vlissingen blogt op LittleSpoon.nl over koken en lekker eten. Op haar blog vindt u recepten, het verhaal achter die recepten en haar favoriete Zeeuwse restaurantjes.

  www.littlespoon.nl