article
1.6272893
RILLAND - Aan de oostkant van Rilland hebben bewoners hun eigen mooiweervoorziening gemaakt.
Rillandse buurt maakt zijn eigen zwembad
RILLAND - Aan de oostkant van Rilland hebben bewoners hun eigen mooiweervoorziening gemaakt.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/rillandse-buurt-maakt-zijn-eigen-zwembad-1.6272893
2016-08-18T04:15:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6273792.1471503608!image/image-6273792.JPG
Rilland,Cultuur, kunst en recreatie,Recreatie,Vakantie,Spiervlietstraat,Deborah Jonkers,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Rillandse buurt maakt zijn eigen zwembad

Rillandse buurt maakt zijn eigen zwembad

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Rillandse kinderen vermaken zich in hun tijdelijke zwemparadijs.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Terwijl bewoners vanonder parasols toezicht houden, vermaken de kinderen zich prima in het Rillandse zwembad.
   Fotograaf
  RILLAND - Aan de oostkant van Rilland hebben bewoners hun eigen mooiweervoorziening gemaakt.

  Voor de kinderen zetten zij een zwembad neer en organiseren ze elke dag een activiteit. Drank maakt meer kapot dan je lief is: dat klopt meestal wel, maar in een enkel geval kan het iets positiefs opleveren. Zoals in Rilland, waar onder het genot van een drankje het idee werd geboren om zelf een zwembad te maken voor de kinderen uit de buurt.

  Kinderen

  "De eerste ideeën stammen al van ruim een maand geleden", vertelt initiatiefneemster Deborah Jonkers. "We vroegen ons af wat we eens konden verzinnen voor de kinderen. Want er is hier niks, en het is een kindvolle wijk. Zo kwamen we uit op een zwembad. Vorige week hebben we de knoop doorgehakt om het deze week op te zetten. Daar zijn we zondag mee begonnen en maandag hebben we het water er in laten lopen."

  Zo verrees op een grasveldje aan de Spiervlietstraat een tijdelijk zwemparadijs. "Je maakt een rand van wat balen stro, je legt er een vijverdoek overheen en je gooit het vol met water", legt mede-organisator Rob ('mijn achternaam hoeft niet in de krant') de bouwprocedure uit van het Rillandse bad.

  Naast de waterpartij werd een zithoek gemaakt waar, tijdens de 'openingstijden', steeds een volwassene aanwezig is. "Daar ontmoeten de ouders elkaar. Die leer je op deze manier ook wat beter kennen. En je moet de kleintjes natuurlijk in de gaten houden", vertelt Deborah.

  IJsjes

  "We hebben zelfs een EHBO-koffer en een gediplomeerde EHBO'er", vult Rob aan. "En regelmatig komt er iemand uit de buurt langs met iets lekkers. Zo kregen we van de Spar drinkbekers met limonade en af en toe komt er iemand met wat lekkers. Vooral ijsjes."

  De organisatoren van het tijdelijke zwembad pakken de zaak verder serieus aan. "In de ochtend maken we het bad schoon. Gras en viezigheid eruit en eventueel chloor erin", aldus Deborah. "En pas 's middags na het eten mogen de kinderen in het water."

  Behalve het zwembad wordt er elke dag een activiteit voor de kinderen georganiseerd. Rob: "We hebben een skelterrace gehouden. Dat was hartstikke leuk. Vandaag gaan we marshmallows roosteren en morgen willen we een disco houden. Vrijdag sluiten we af met een buurtbarbecue. Met een schuimparty, als het aan mij ligt. Maar daarvoor zoek ik nog een goeie pomp."

  Blije gezichtjes

  En de kinderen zelf, wat vinden die er eigenlijk van? Dat is snel duidelijk. Zij hebben geen tijd om te antwoorden. Ze hebben het te druk met spelen. Ze springen, plonzen, drijven en stoeien in een continu wisselende samenstelling in het water. Ze spelen met zwembandjes, een (groene) krokodil of staan onder de watersproeier op de rand van het bad.

  Deborah: "Elke middag alleen maar blije gezichtjes. Daar doe je het toch allemaal voor. En slapen dat ze 's avonds doen."