article
1.6352934
RILLAND - Met de vergrijzing van Zeeland neemt het aantal mensen met dementie hard toe.
Rilland wordt dementievriendelijk dorp
RILLAND - Met de vergrijzing van Zeeland neemt het aantal mensen met dementie hard toe.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/rilland-wordt-dementievriendelijk-dorp-1.6352934
2016-09-07T06:02:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5874150.1459412825!image/image-5874150.jpg
Rilland,Ziekte,dementie,Hans de Kunder,Dementievriendelijk Rilland,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Rilland wordt dementievriendelijk dorp

Rilland wordt dementievriendelijk dorp

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  RILLAND - Met de vergrijzing van Zeeland neemt het aantal mensen met dementie hard toe.

  In Rilland proberen diverse partijen het dorp dementievriendelijk te maken. De gemeente Reimerswaal trekt nu ook de beurs om de plannen werkelijkheid te laten worden.

  Gemeenschappen

  Wethouder Hans de Kunder van Reimerswaal mag zich sinds kort ambassadeur van het project 'Dementievriendelijk Rilland' noemen. "Mensen kunnen steeds minder opgevangen worden in intramurale zorginstellingen. Dan moet je het op een andere manier aanpakken: in gemeenschappen. In Rilland is daarvoor gekozen."

  Dit dorp is niet toevallig uitverkoren, zegt De Kunder. Binnen Reimerswaal is Rilland volgens hem vergevorderd in de omslag in de zorg. Daarbij wordt meer dan ooit een beroep gedaan op mantelzorgers en andere vrijwilligers.

  Hele uitdaging

  Volgens De Kunder is het een hele uitdaging om anders om te gaan met mensen die gaan dementeren. "Hoe kun je vertrouwd en veilig omgaan met die mensen? Daarin hebben we nog een hele weg te gaan en nog geen klip en klaar antwoord op alle vragen."

  In het project 'Dementievriendelijk Rilland' moet blijken wat wel en niet werkt. Om de bewustwording van het probleem aan te kaarten, komt er een symposium en speciale lespakketten voor kinderen van de basisschool.

  Beter toegankelijk

  Binnen het project wordt ook onderzocht hoe het dorp beter toegankelijk gemaakt kan worden voor demente mensen. Een voorbeeld is de nieuwe, openbare tuin achter woonzorgcentrum de Nieuwe Vliedberg. Samen met vrijwilligers wordt gekeken hoe deze beter geschikt gemaakt kan worden voor mensen met dementie.

  Begeleiding van het project kost 11.000 euro. Reimerswaal betaalt een kwart. Rabobank, Zorggroep Ter Weel en R&B Wonen nemen eveneens een vierde deel van de kosten voor hun rekening.