article
1.6202925
KLOETINGE - De midden in de crisis opgestarte nieuwbouwwijk Riethoek bleef maar groeien, ondanks de crisis.
Riethoek: de wijk in Kloetinge die tegen de crisis in groeide (video)
KLOETINGE - De midden in de crisis opgestarte nieuwbouwwijk Riethoek bleef maar groeien, ondanks de crisis.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/riethoek-de-wijk-in-kloetinge-die-tegen-de-crisis-in-groeide-video-1.6202925
2016-07-19T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6203243.1468906986!image/image-6203243.jpg
Kloetinge,Nieuwbouw,Bouw,Jan-Kees Fait,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Riethoek: de wijk in Kloetinge die tegen de crisis in groeide (video)

Riethoek: de wijk in Kloetinge die tegen de crisis in groeide (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   De nieuwbouwwijk Riethoek in Kloetinge.
   Fotograaf
  KLOETINGE - De midden in de crisis opgestarte nieuwbouwwijk Riethoek bleef maar groeien, ondanks de crisis.

  In 2018 is de wijk helemaal klaar. De Kloetingse nieuwbouwwijk Riethoek is bijna klaar. Na de huidige bouwwerkzaamheden (fase 7) volgt nog fase 8 en dan is de in Goes ingekapselde nieuwbouwwijk helemaal af.

  De bouw van de wijk, met woningen in de stijl van de jaren '30 van de vorige eeuw, begon midden in de economische crisis. Maar van diezelfde crisis lijkt de ontwikkelaar weinig last te hebben gehad.

  Fases

  "We zijn in 2009 begonnen met de eerste fase", vertelt Jan-Kees Fait van de Nederlandse Bouw Unie (NBU). "Maar we hebben de aanvankelijke plannen wel iets gewijzigd."

  De bedoeling was om de wijk in drie fases te ontwikkelen. "Daar hebben we meerdere kleine fases van gemaakt. Verder zijn er wat andere woningtypes toegevoegd. Zo hebben we nu iets meer rijwoningen dan in de oorspronkelijke plannen. In totaal staan er twintig verschillende woningtypes in de wijk. Maar die zijn wel allemaal familie van elkaar."

  Woonrijp

  Voor de projectontwikkelaar zat aan de wijzigingen een bijkomend voordeel. "Dat is de kracht geweest van Riethoek. We zijn daardoor altijd doorgegaan. Mensen zagen zodoende dat er doorgebouwd werd. Daarnaast maakten we elke fase steeds woonrijp. Dat wil zeggen dat de definitieve bestrating gelegd werd, het gras werd ingezaaid, de bomen werden geplant en de lichtmasten werden gezet. Op die manier wisten eventuele kopers dat ze niet tot in de eeuwigheid in een bouwplaats zouden wonen en met moddervoeten hun huis in zouden moeten."

  Kraamverzorging

  Zo werden ook de speelvoorzieningen in gereedheid gebracht. De groenzones met speeltoestellen tussen de woningen worden volgens Fait veelvuldig gebruikt. "Er wonen in deze wijk heel veel jonge gezinnen. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat hier permanent een auto van de kraamverzorging staat. Het is echt een woonwijk voor gezinnen."

  Voor mensen die eerst van hun eigen huis af moesten, bleek Riethoek eveneens een gouden greep. "Als ze geen zin hadden in dubbele lasten verkochten ze eerst hun woning en daarna hadden wij altijd op korte termijn of direct een woning beschikbaar."

  Voorraad

  Daar komt nu zachtjesaan verandering in, zegt Fait: "De voorraad begint een beetje op te drogen. Behalve nog een aantal tweekappers in de fase die we nu in aanbouw hebben, hebben we straks in de laatste fase nog een stuk of dertien woningen te koop. Dat zullen ook voornamelijk tweekappers zijn. Dan staan er in totaal 195 woningen. Daarvan zijn er nu 160 opgeleverd, worden er momenteel twintig gebouwd en komen er straks in de laatste fase nog eens dertien bij."

  De bouw van die laatste fase zal naar schatting volgend jaar beginnen. "Een beetje afhankelijk van wannneer deze fase wordt afgerond. Maar de bedoeling is dat Riethoek in de loop van 2018 écht klaar is." Crisis of geen crisis.

  Uitgelichte video

  Afbeelding