article
1.6022263
YERSEKE - Als het aan de gemeente Reimerswaal ligt, wonen er over een half jaar 150 vluchtelingen in de Olzendepolder bij Yerseke. Dat heeft wethouder Jaap Sinke vandaag bekend gemaakt. Andries Jumelet van de ChristenUnie is 'woest' over het besluit.
Reimerswaal biedt industrieterrein Olzendepolder Yerseke aan voor opvang asielzoekers
YERSEKE - Als het aan de gemeente Reimerswaal ligt, wonen er over een half jaar 150 vluchtelingen in de Olzendepolder bij Yerseke. Dat heeft wethouder Jaap Sinke vandaag bekend gemaakt. Andries Jumelet van de ChristenUnie is 'woest' over het besluit.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/reimerswaal-biedt-industrieterrein-olzendepolder-yerseke-aan-voor-opvang-asielzoekers-1.6022263
2016-05-17T13:41:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5398912.1476176866!image/image-5398912.JPG
Yerseke,Bedrijventerrein,Vredelust,Andries Jumelet,Han Polman,Jaap Sinke,Olzendepolder,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Reimerswaal biedt industrieterrein Olzendepolder Yerseke aan voor opvang asielzoekers

Reimerswaal biedt industrieterrein Olzendepolder Yerseke aan voor opvang asielzoekers

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Sanering van een stuk grond in de Olzendepolder in Yerseke.
   Fotograaf
  YERSEKE - Als het aan de gemeente Reimerswaal ligt, wonen er over een half jaar 150 vluchtelingen in de Olzendepolder bij Yerseke. Dat heeft wethouder Jaap Sinke vandaag bekend gemaakt.  Andries Jumelet van de ChristenUnie is 'woest' over het besluit.

  Zoals deze krant al eerder meldde, biedt het college van B en W het meest zuidelijke deel van dit toekomstige bedrijventerrein aan bij commissaris van de Koning Han Polman. Hij verlangde dat elke gemeente voor 15 mei met een locatie kwam.

  Verplicht

  Reimerswaal is één van de weinige gemeenten die hier gehoor aan heeft gegeven. "We voelen ons verplicht mee te helpen dit Europese of zelfs wereldwijde probleem op te lossen", verklaart Sinke.

  Zeeland moet 2500 opvangplaatsen aanbieden van het Rijk. Gelet op het inwonertal van Reimerswaal, neemt de gemeente met 150 vluchtelingen een evenredig deel op zich, meent Sinke. "Aanvankelijk wilden we dit aantal verdelen over de drie grootste dorpen, maar dat was voor het COA onbespreekbaar."

  Draagvlak

  Om die reden bleef voor het college alleen de Olzendepolder over als geschikte locatie. "Met een afstand van twee kilometer tot het centrum en 1,9 kilometer naar het station, voldoet die plek ook aan de normen van het COA." Of het AZC werkelijk komt, hangt af van de provincie en het COA. Die moeten het aanbod van Reimerswaal beoordelen. Ondanks dat goedkeuring van de gemeenteraad niet nodig is, wil het college het voorstel wel bespreken. Op basis van gesprekken stelt hij dat er een breed draagvlak is bij de politiek.

  Voor een andere optie, voormalig bejaardenhuis Vredelust in Yerseke, ontbrak breed draagvlak, zegt Sinke. Hij wijst daarbij op de petitie tegen de komst van een AZC die door ruim 800 mensen werd ondertekend. "En voldoende raadsleden hebben ook in de wandelgang signalen opgevangen dat draagvlak in het dorp ontbreekt."

  Sinke denkt dat Yersekenaren minder moeite hebben met een AZC op een industrieterrein. "Na berichten in de PZC hebben we daar geen negatieve reacties op gehad."

  Woest

  Raadslid Andries Jumelet (ChristenUnie) is 'woest' over het afwijzen van Vredelust. Hij voerde samen met zijn vrouw Anneke actie om het bejaardenhuis aan te bieden bij het COA. Dat moest het echtpaar bekopen met eieren en vuurwerk tegen de ramen. "Dat er geen draagvlak zou zijn is pure quatsch, gewoon gelul. Alle raadsleden die dat zeggen, noem ik angsthazen."

  Jumelet noemt de Olzendepolder 'één van de goede oplossingen', maar had veel liever gewild dat vluchtelingen een plek midden in de samenleving zouden krijgen. Hij is er van overtuigd dat een 'zwijgende meerderheid' van de inwoners wel voorstander is van opvang in Vredelust.

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps