article
1.6365318
KAPELLE - Het begint zo zachtjes aan een traditie te worden: De opening van het fruitplukseizoen in Kapelle.
Plukseizoen in Kapelle geopend met lokale en nationale politici
KAPELLE - Het begint zo zachtjes aan een traditie te worden: De opening van het fruitplukseizoen in Kapelle.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/plukseizoen-in-kapelle-geopend-met-lokale-en-nationale-politici-1.6365318
2016-09-09T12:41:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6365344.1473424740!image/image-6365344.JPG
Kapelle,Economie,Europa,Arbeid,Kees de Jager,Lambert van Nistelrooij,zlto,Evert Damen,Anton Stapelkamp,Joyce Vermue,John Bal,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Plukseizoen in Kapelle geopend met lokale en nationale politici

Plukseizoen in Kapelle geopend met lokale en nationale politici

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, burgemeester Anton Stapelkamp, Tweede Kamerlid Joyce Vermue en wethouder Evert Damen (vlnr) helpen fruitteler Kees de Jager (achter Vermue) een handje bij de perenpluk.
   Fotograaf
  KAPELLE - Het begint zo zachtjes aan een traditie te worden: De opening van het fruitplukseizoen in Kapelle.

  Voor het zesde achtereenvolgende jaar bood burgemeester Anton Stapelkamp vrijdagmorgen de helpende hand. Dit keer kreeg hij assistentie van Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, Tweede Kamerlid Joyce Vermue en wethouder Evert Damen.

  Boycot

  Gastheer was dit jaar teler Kees de Jager. Die bracht, samen met John Bal van de ZLTO, de moeilijke positie van de fruittelers nog onder de aandacht van de politici. Door de Russische boycot en de hoge kosten leggen zij er geld op toe, volgens De Jager: "Voor 15 à 20 cent de kilo kunnen we er voor plukken. Maar 4 cent is echt te weinig."

  Ook Bal gaf aan dat de fruittelers in een lastig parket zitten. "De toestand is nijpend. Er dreigen serieus bedrijven om te vallen."

  Subsidie

  Een kant en klare oplossing voor de malaise blijkt echter niet zomaar te vinden. Wel opperde De Jager wat ideetjes. "De EU zou ook wat voor ons mogen doen. Brussel heeft Oost-Europa volgepompt met fruittelers. Zo hebben ze bijvoorbeeld Polen tot een enorme concurrent gemaakt. Maar mijn koeling heb ik zelf betaald, in Oost-Europa is dat allemaal met subsidie gebeurd."

  Verder zag de fruitteler wel iets in verlaging van de loonkosten. "In België en Duitsland liggen de lonen flink lager. Het enige wat wij zelf kunnen doen is proberen andere markten aan te boren."

  Mooiste beroep

  Van Nistelrooij gaf aan dat hij niet gelooft in een aanstaande opheffing van de Russische boycot. "Dat is mondiale politiek." Vermue zou het onderwerp meenemen naar haar partij: "Ik ga dit zeker bespreken met de leden van de fractie die hier verstand van hebben. Dit raakt de fruitteelt maar ook de arbeidsomstandigheden."

  Toch was het in Kapelle niet alleen maar somberheid. De Jager: "Nee, het is niet alleen maar kommer en kwel. Fruitteler blijft het mooiste beroep van de wereld."