article
1.6355833
KRABBENDIJKE - De meeste openbare basisscholen op de Bevelanden krimpen de komende jaren.
Openbaar onderwijs wint terrein in Krabbendijke (video)
KRABBENDIJKE - De meeste openbare basisscholen op de Bevelanden krimpen de komende jaren.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/openbaar-onderwijs-wint-terrein-in-krabbendijke-video-1.6355833
2016-09-07T15:17:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6356458.1473267573!image/image-6356458.jpg
Krabbendijke,Basisonderwijs,Openbaar onderwijs,obs de Klimroos,Gerrit Coldeweijer,Arnold Meijer,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Openbaar onderwijs wint terrein in Krabbendijke (video)

Openbaar onderwijs wint terrein in Krabbendijke (video)

Videos
1
Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Het nieuwe lokaal van De Klimroos.
   Fotograaf
  KRABBENDIJKE - De meeste openbare basisscholen op de Bevelanden krimpen de komende jaren.

  Uitgerekend in het reformatorische bolwerk Krabbendijke, is openbare basisschool de Klimroos uit z'n jasje gegroeid. Reden voor de school om, in afwachting van nieuwbouw, de leegstaande bibliotheek tijdelijk in gebruik te nemen als klaslokaal. Een bezoek aan de tijdelijke dependance van de Klimroos geeft een echt kwajongensgevoel. Als de bel gaat, rennen de kinderen van groep 7/8 vanaf het schoolplein niet zoals de anderen naar binnen, maar via het speelveld de bosjes in. Langs de deels weggekapte struiken, kruipen ze door een gat in het hek naar de achterkant van de oude bibliotheek.

  Oase

  Eenmaal binnen, belanden ze in een heel andere sfeer. Vergeleken met vorig schooljaar, is het een oase van rust en ruimte.

  Voor meester Arnold Meijer is het nieuwe, tijdelijke lokaal een uitkomst. "We zitten hier heel luxe. Dit is een ruimte van 200 vierkante meter, vier keer zo groot als een gewoon lokaal. Wat dat betreft gaan we er op achteruit als in 2018 het nieuwe lokaal is gebouwd", vertelt hij vanachter de voormalige uitleenbalie.

  Zo geregeld

  Directeur Gerrit Coldeweijer: "Eén van de juffen kwam met het idee. Een andere collega kende de eigenaren weer, eigenlijk was het zó geregeld." Ook de andere kinderen en leraren zijn blij met de extra ruimte. "De personeelskamer was noodgedwongen ingericht als kleuterklas. Die hebben we nu weer terug, zodat we als team niet meer opgepropt in een klein hok zitten tijdens de lunchpauze."

  Vorig schooljaar kwam de Klimroos boven de honderd leerlingen uit. Coldeweijer heeft geen eenduidige verklaring voor de groei. "Veel andere openbare scholen in de regio krimpen, maar bijvoorbeeld in Rilland verwachten ze ook groei. Ik denk dat ouders vanwege het totale plaatje voor ons kiezen. Ons gebouw is helaas als best oud, maar we hebben een naam hoog te houden als laagdrempelige school waar kinderen een luisterend oor vinden."

  Kerkelijk actief

  De schoolkeuze loopt volgens Coldeweijer ook in Krabbendijke veel minder dan vroeger via strakke, door lidmaatschap van kerkgenootschappen gescheiden lijnen. Zo komen met name minder streng gelovige gezinnen ook deels op de Klimroos terecht, constateert Coldeweijer. Hij merkt ook op dat een deel van het team kerkelijk actief is. "En wij besteden hier ook aandacht aan godsdienstonderwijs of humanistische vorming, net wat ouders willen."

  Uitgelichte video

  Afbeelding