article
1.6279288
WEMELDINGE - Burgemeester Stapelkamp van Kapelle fietst als gids door Wemeldinge.
Met de burgemeester als gids over de Coolsingel van Wemeldinge
WEMELDINGE - Burgemeester Stapelkamp van Kapelle fietst als gids door Wemeldinge.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/met-de-burgemeester-als-gids-over-de-coolsingel-van-wemeldinge-1.6279288
2016-08-20T07:11:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6279293.1471676651!image/image-6279293.jpg
Wemeldinge,Cultuur, kunst en recreatie,Historie,Anton Stapelkamp,Maria Coomans,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Met de burgemeester als gids over de Coolsingel van Wemeldinge

Met de burgemeester als gids over de Coolsingel van Wemeldinge

Foto's
4
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bij de pastorie geeft burgemeester Anton Stapelkamp (midden, tegen het hek) uitleg over de Maartenskerk
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Ook bij de twee molens wordt gestopt voor een verhaal.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Bij het kanaal valt ook genoeg te vertellen.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   En verder gaat het weer op de fiets naar het volgende verhaal over Wemeldinge.
   Fotograaf
  WEMELDINGE - Burgemeester Stapelkamp van Kapelle fietst als gids door Wemeldinge.

  Al vertellend neemt de burgervader je mee door de geschiedenis van het dorp. Nee, zijn pak en ambtsketting draagt hij niet tijdens zijn 'bijbaantje' als gids. Maar verder is het toch écht de burgemeester van de gemeente Kapelle die met een groep mensen door Wemeldinge fietst. Anton Stapelkamp neemt daarbij een groep belangstellenden op sleeptouw door de straten en de geschiedenis van het dorp aan de Oosterschelde.

  Vliedbergen

  Na een korte introductie bij Hof Keizersweel springt hobbygids Stapelkamp op zijn fiets. Al pratend op en naast zijn tweewieler verhaalt hij als een ervaren gids over vroeger en nu. "Rond het jaar 1000 werden hier een stuk of drie vliedbergen gebouwd. Op één daarvan werd waarschijnlijk een eeuw later een klein kerkje gebouwd. Dat is waar nu de Maartenskerk staat. Als je goed kijkt zie je dat hij wat hoger staat."

  Centrum

  Ook het verdere verloop van het dorp dat steeds verhuist, komt tijdens de fietstocht aan de orde. "Want je hebt dit oude gedeelte bij de kerk, het latere 'centrum' in de dorpsstraat en vanaf ergens in de 19e eeuw het kanaaldorp Wemeldinge. Leg nu een toerist maar eens uit waar het centrum is."

  De parttime gids lijkt zich prettig te voelen in zijn rol. Daarbij geholpen door zijn ervaring als docent en zijn interesse voor geschiedenis. Aandachtig luistert zijn groep als hij vertelt over ambachtsvrouwe Maria Coomans. "Zij liet onder meer huisjes bouwen voor de armen. Ze was de goedheiligvrouw van Wemeldinge."

  Kerkorgel

  Maar Coomans zorgde volgens Stapelkamp ook voor een stevig dilemma. "Uit haar nalatenschap werd het onderhoud van de kerk bekostigd. Onder voorwaarde dat er nimmer een orgel in de kerk zou komen. Totdat via één of andere constructie het toch mogelijk was een orgel te plaatsen, speelde hier dan wel eens de fanfare bij een dienst." Het gezelschap fietsers, onder wie twee nieuwe inwoners van Wemeldinge, een Belgische toerist die al ruim dertig jaar naar het dorp komt ('Een toerist uit de prehistorie') en twee uit Rotterdam speciaal naar Wemeldinge gefietste nieuwsgierigen volgen de kopman trouw tot in het heden.

  Toerisme

  "En dat is het toerisme. Vanuit niets is het toeristisch Wemeldinge ontstaan. Het toerisme is de redding van het dorp. Met het wegvallen van de sluizen verdween een hele economie." Sluispersoneel verdween en ook de vele parlevinkers raakten hun broodwinning kwijt. "En in 1963 raakte de 'parel aan de Oosterschelde' ook nog zijn oesterteelt kwijt. In de strenge winter vroor alles kapot."

  Rotterdam

  Twee uur lang fietst en vertelt vertelt Stapelkamp dat het een lust is. Daarbij komt zijn Rotterdamse hart af en toe boven drijven. Bijvoorbeeld als hij vertelt over de Dorpsstraat. "Daar zaten in de hoogtijdagen wel meer dan twintig winkeltjes. Dat was toen de Coolsingel van Wemeldinge."

  Volgende week vrijdag fietst burgemeester Stapelkamp nog één keer als gids door Wemeldinge. Daarna is het afwachten of hij in 2017 de draad weer oppakt. Inschrijven kan via www.mkbwemeldinge.nl .