article
1.6169553
’S-GRAVENPOLDER - Omwonenden van het beoogde azc in 's-Gravenpolder maken zich zorgen. Er is veel angst in het dorp. En ook in 's-Heer Abtskerke. Ze zijn boos. Heel erg boos. Maar misschien wint de angst het nog wel van de boosheid.
In 's-Gravenpolder en 's-Heer Abtskerke neemt de weerstand tegen een azc toe
’S-GRAVENPOLDER - Omwonenden van het beoogde azc in 's-Gravenpolder maken zich zorgen. Er is veel angst in het dorp. En ook in 's-Heer Abtskerke. Ze zijn boos. Heel erg boos. Maar misschien wint de angst het nog wel van de boosheid.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/in-s-gravenpolder-en-s-heer-abtskerke-neemt-de-weerstand-tegen-een-azc-toe-1.6169553
2016-07-06T04:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6169610.1473769149!image/image-6169610.JPG
Asiel,Direct Betrokkenen,Cees van Rij,Hellen Boudens,Jaap Gelok,Heinkenszand,hermes,'s-Gravenpolder
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / In 's-Gravenpolder en 's-Heer Abtskerke neemt de weerstand tegen een azc toe

In 's-Gravenpolder en 's-Heer Abtskerke neemt de weerstand tegen een azc toe

Foto's
2
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Verontruste buurtbewoners verzetten zich tegen de komst van een azc aan de Polderweg bij ’s-Gravenpolder.
   Fotograaf
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Hellen Boudens.
   Fotograaf
  ’S-GRAVENPOLDER - Omwonenden van het beoogde azc in 's-Gravenpolder maken zich zorgen. Er is veel angst in het dorp. En ook in 's-Heer Abtskerke. Ze zijn boos. Heel erg boos. Maar misschien wint de angst het nog wel van de boosheid.
  Ik heb bij de inloopavond gezeten naast volwassen mannen die niet meer konden eten of slapen.

  De inwoners van 's-Heer Abtskerke en 's-Gravenpolder vrezen het beoogde asielzoekerscentrum (azc) aan de Polderweg. "Als die asielzoekers hier gaan lopen en ze trekken een meisje van de fiets, dan vind je dat kind nooit meer terug", aldus Hellen Boudens.

  Grote zorgen

  Boudens maakt zich grote zorgen. Om haar onvrede kracht bij te zetten, heeft ze wat medestanders opgeroepen om naar de locatie van het Borselse azc te komen. Aan de Polderweg heeft een groep van een man of tachtig zich verzameld. Zij zijn het allemaal oneens met de locatie van het azc en het grote aantal asielzoekers. En stuk voor stuk maken ze zich heel erg druk.

  Poppen aan het dansen

  "Ik heb bij de inloopavond gezeten naast volwassen, getrouwde mannen die niet meer konden eten of slapen. Er hoeft er maar eentje door te slaan en je hebt de poppen aan het dansen. Echt, er broeit hier gewoon iets", vertelt Boudens.

  "Ik woon zelf in Goes, maar wij hebben hier een paardenweitje. Helemaal omgeven door bomen. Ze hoeven maar over het hekje te klimmen en ze staan in de wei. Niemand die het ziet. Mijn dochter is hier ook wel eens alleen. Er is hier totaal geen verlichting en extra politie krijgen we niet. Ik ben echt heel erg ongerust."

  Advocaat

  Het onlangs opgerichte comité Direct Betrokkenen probeert de bezwaren en angsten van de omwonenden nog te kanaliseren. Met een handtekeningenactie wil het burgemeester Jaap Gelok van Borsele alsnog overtuigen van zijn ongelijk. Het comité heeft een advocaat in de arm genomen en gaat, zegt voorzitter Cees van Rij, zeker bezwaarmaken tegen de ontheffing op het bestemmingsplan.

  Geldermalsen

  Maar in de groep tegenstanders klinken ook andere geluiden. Die duiden op minder vredelievende acties. "En dat gaat niet zo lang meer duren", zegt de één. "In Geldermalsen en Steenbergen heeft dat ook geholpen", zegt de één. "Iedereen is bang", vertelt een ander. "De mensen doen het hier in hun broek. En iedereen neemt zijn maatregelen. De waakhonden zijn niet aan te slepen. Ik heb er ook één aangeschaft." Zijn buurvrouw weet weer te vertellen dat zelfs de kinderen van de basisschool met elkaar ruziën over het azc. "Er heerst angst en onrust in het dorp. Dit gaat een keer verkeerd."

  Voorzieningen

  De boosheid richt zich voornamelijk op burgemeester en wethouders. De manier waarop de inwoners het azc 'door de strot geduwd krijgen' roept agressie op. "Waarom komt het niet in Heinkenszand? Daar is de cultuur veel opener en zijn er meer scholen en voorzieningen. Daar zou het veel beter passen", vindt Van Rij. "Daar wonen Gelok en de wethouders", is het antwoord uit de groep. "Volgens de burgemeester is 'het lot op 's-Gravenpolder gevallen'. Met dat antwoord nemen wij geen genoegen."

  De gemeente laat in een reactie weten dat ze momenteel met een interne evaluatie bezig is. Daarin zal zij alle gevoelens meenemen die in de samenleving spelen.

  Locatie

  Locatie
  Open locatie in Google Maps