article
1.6163857
KAMPERLAND - Het LHBT Netwerk Zeeland houdt voor het eerst een dag voor homo-ouders en homo-wensouders.
'Homo-ouders kunnen hetzelfde bieden als heteroparen'
KAMPERLAND - Het LHBT Netwerk Zeeland houdt voor het eerst een dag voor homo-ouders en homo-wensouders.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/homo-ouders-kunnen-hetzelfde-bieden-als-heteroparen-1.6163857
2016-07-04T07:24:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6163892.1467616744!image/image-6163892.JPG
Kamperland,Gezin,Homoseksualiteit,roze ouderschap,LHBT Netwerk Zeeland,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / 'Homo-ouders kunnen hetzelfde bieden als heteroparen'

'Homo-ouders kunnen hetzelfde bieden als heteroparen'

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   LHBT Netwerk Zeeland houdt themadag over homo-ouders en kinderen.
   Fotograaf
  KAMPERLAND - Het LHBT Netwerk Zeeland houdt voor het eerst een dag voor homo-ouders en homo-wensouders.

  Zij kunnen er ervaringen en tips uitwisselen. "Heb jij twee mama's? Wat gaaf", zei het vriendinnetje van Julia toen ze voor het eerst kwam spelen. Het vriendinnetje van Julia zag de voordelen wel van lesbische ouders. "Want kinderen denken helemaal niet in hokjes", aldus Johanna, de moeder van Julia.

  Johanna brengt samen met haar partner Evelien twee kinderen groot. "En eerlijk gezegd hebben wij daar helemaal niet zoveel tegenwerking bij ervaren. Wij zijn hier dan ook gekomen voor het positieve geluid: Het is leuk en het gaat goed."

  Hier is in dit geval Kamperland. Daar schoven zaterdag 2 juli ervaren en minder ervaren homo-ouders aan tafel om ervaringen en tips uit te wisselen. Het LHBT Netwerk Zeeland organiseerde een bijeenkomst die in het teken stond van het 'roze ouderschap'. Want of je het nou raar vindt of niet, ook homostellen hebben vaak een kinderwens. Maar die wens vervullen is vaak niet eenvoudig.

  Ballotage

  Het LHBT Netwerk komt op voor de belangen en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Eén van die belangen is het ouderschap. Want wat voor de meeste heteroparen de gewoonste zaak van de wereld is, is voor homostellen soms een hele onderneming. "We moeten wel door de ballotage", vertelt Sylvia. "Uitgebreide gesprekken met een maatschappelijk werker en soms nog een psycholoog waren heel gebruikelijk. Maar tegenwoordig word je bijvoorbeeld ook nog gescreend op motivatie."

  In het geval van een lesbisch stel is de constructie vaak nog te overzien. Eén van de twee kan zich laten insemineren. Dan is het 'slechts' nog zoeken naar een donor en daar eventueel afspraken mee maken. Maar hoe zit dat dan bij twee mannen?

  Anton zit midden in zo'n proces. Met zijn man is hij aan het uitzoeken wat er allemaal bij komt kijken. En dat is heel wat. Laagtechnologisch draagmoederschap, hoogtechnologisch draagmoederschap, een curator voor het ongeboren kind, juridische aspecten en kosten van een eurootje of 13.000. Je moet wel heel erg graag een kind willen voordat je hier aan begint. "En dan vraag ik me nog af of wij wel hetzelfde kunnen bieden als een heteropaar", gooit Anton zijn onzekerheid op tafel.

  Stabiel

  Els heeft daar geen enkele twijfel over. "Wij zijn 25 jaar geleden aan kinderen begonnen. Om ons heen zagen we het één na het andere heterostel uit elkaar gaan. Achteraf bleken wij het meest stabiel van allemaal. Een stabiele, veilige, liefdevolle situatie is belangrijk. En dan maakt het niet uit of het met twee vaders, twee moeders of met een vader en een moeder is."

  Maar om nog even terug te komen op het hebben van twee moeders. Misschien moet Julia nog maar eens tegen haar vriendinnetje vertellen dat het echt niet altijd alleen maar leuk is. Met vaderdag kan ze nog wel gewoon een cadeautje maken voor een oom. Maar met moederdag heeft ze het hartstikke druk. Dan is het best stressen...

  *Om privacy-redenen zijn de namen in dit verhaal gefingeerd.