article
1.6135245
GOES - Theo van Teijlingen (57) uit Goes laat zijn toehoorders al veertig jaar nadenken over liefde en keuzes. Hij viert het jubileum met een benefietconcert voor het Amecetproject van zijn zus in Oeganda.
Goesenaar is veertig jaar troubadour
GOES - Theo van Teijlingen (57) uit Goes laat zijn toehoorders al veertig jaar nadenken over liefde en keuzes. Hij viert het jubileum met een benefietconcert voor het Amecetproject van zijn zus in Oeganda.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/goesenaar-is-veertig-jaar-troubadour-1.6135245
2016-06-24T09:03:59+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6135556.1466758975!image/image-6135556.JPG
Goes,Muziek,De Mythe,Jubileum,Troubadour,Theo van Teijlingen,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Goesenaar is veertig jaar troubadour

Goesenaar is veertig jaar troubadour

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   'Troubadour Theo van Teijlingen (57) treedt zo'n drie keer per maand op. Bij huiskamerconcerten, in kerkdiensten en in cafés. Zo speelde Van Teijlingen deze week in café De Post in Goes.
   Fotograaf
  GOES - Theo van Teijlingen (57) uit Goes laat zijn toehoorders al veertig jaar nadenken over liefde en keuzes. Hij viert het jubileum met een benefietconcert voor het Amecetproject van zijn zus in Oeganda.

  Hij weet dat het een cliché is. Maar liefde, dat is het belangrijkste wat troubadour Theo van Teijlingen zijn toehoorders met zijn liedjes en verhalen de afgelopen veertig jaar probeert mee te geven. "Voor mensen om je heen, voor jezelf en voor God." Van Teijlingen trad op zijn zestiende voor het eerst op met een cabaretgroep. "Maar ik kwam al snel tot het inzicht dat ik muziek wilde maken. Muziek is directer en brengt mijn boodschap beter over."

  Veertig jaar later heeft Van Teijlingen op honderden podia gestaan, verscheen hij in radio- en televisieprogramma's en staan er verschillende cd's en boekjes op zijn naam. Hij reisde bijna zes jaar met zijn neef als folkduo door Nederland en België. Ook gaf hij voorstellingen op Deense scholen, toen hij daar vijf jaar met zijn Deense vrouw woonde.

  Zijn veertigjarig jubileum als troubadour viert hij op 7 oktober met een benefietconcert in De Mythe in Goes. Gospelzangers Elly en Rikkert doen mee, net als zijn zoons Christoffer en Benjamin. Christoffer staat de week ervoor nog in Paradiso met de band John Coffey, in De Mythe speelt hij solo.

  De opbrengst van het concert is bestemd voor het Amecetproject in Oeganda. Dit is een opvanghuis voor Afrikaanse kinderen dat wordt gerund door zijn zus Els. Van Teijlingen komt financieel rond met de lessen levensbeschouwing en sport- en maatschappelijke oriëntatie die hij op het CIOS in Goes geeft.

  Vrijwel al het geld dat hij verdient met optredens wordt overgemaakt naar het Amecetproject onder de naam van stichting De Figurant. Van Teijlingen zette deze stichting in 1999 op met twee vrienden. Hij maakt muziek, zijn vrienden regelen het beleid en de financiën.

  Gitaar

  De Goesenaar treedt zo'n vier keer per maand op. Zo geeft hij huiskamerconcerten en gaat hij regelmatig in kerken voor als 'zingende dominee'. "Mijn gitaar gaat altijd mee. Dan onderbreek ik de preek even voor een liedje."

  Zijn geloof in God is een rode draad in zijn leven en zijn muziek. "Maar niet op de manier van 'je moet in Jezus geloven'. Ik wil mensen laten nadenken over hun leven en hen een boodschap meegeven waar ze iets mee kunnen." Zo schreef hij het nummer Spiegel van Theresienstadt na een bezoek aan dit voormalige concentratiekamp in Tsjechië. "Ik keek in een spiegel en dacht: hier hebben zoveel mensen ingekeken. Slachtoffers en daders. Dat wordt een liedje, dacht ik gelijk. Hiermee wil ik toehoorders laten nadenken over keuzes, aan welke kant zij zouden staan."

  Het gaf hem de afgelopen jaren de meeste voldoening om te merken dat zijn verhalen en muziek mensen raken. "Ik vind het belangrijk om te blijven beseffen dat je als muzikant een dienst verleent aan je toehoorders. Op een podium of preekstoel sta je hoger dan je publiek. Er is dan een gevaar dat je jezelf ook verheven voelt. Ik ben blij en dankbaar dat mensen mijn muziek en verhalen mooi vinden, maar het is belangrijk om nederig te zijn. De echte helden vind ik degenen die het podium opbouwen of bij een festival de toiletten schoonmaken."