article
1.6230166
COLIJNSPLAAT - Beginnende Zeeuwse bandjes een podium bieden en ze koppelen aan gevestigde namen. In 1994 het doel van de eerste editie van Peerock in Colijnsplaat.
Dorpsfestival met hoog reüniegehalte
COLIJNSPLAAT - Beginnende Zeeuwse bandjes een podium bieden en ze koppelen aan gevestigde namen. In 1994 het doel van de eerste editie van Peerock in Colijnsplaat.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/dorpsfestival-met-hoog-re%C3%BCniegehalte-1.6230166
2016-07-30T07:00:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.6230205.1469815981!image/image-6230205.JPG
Colijnsplaat,Festival,Peerock,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Dorpsfestival met hoog reüniegehalte

Dorpsfestival met hoog reüniegehalte

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Beschrijving
   Thomas Zwijsen op het zogenoemde barpodium, een nieuw element op Peerock in 2015.
   Fotograaf
  COLIJNSPLAAT - Beginnende Zeeuwse bandjes een podium bieden en ze koppelen aan gevestigde namen. In 1994 het doel van de eerste editie van Peerock in Colijnsplaat.

  Het idee kwam destijds van een groepje studenten uit Colijnsplaat, dat Peerock organiseerde. Nu, 22 jaar later, is het festival volgens de organisatie een stuk professioneler dan 'de studentenfuif' uit 1994, maar het doel is nog niet veranderd. Dit jaar staan namelijk vier beginnende Zeeuwse bands op het podium.

  Johan Sturm (63) en Wijnand Luijk (51) zijn vanaf de eerste editie betrokken bij het festival. Sturm als presentator en Luijk eerst als hoofdsponsor en tegenwoordig als voorzitter. Ze zijn trots op het Peerock dat ze, samen met de rest van het bestuur en de vele vrijwilligers, hebben opgebouwd. ,,Als ik dan uit mijn raam kijk en de tent zie staan, maakt mijn hart wel even een sprongetje", vertelt Sturm. ,,Het festival bestaat nu bijna een kwart eeuw en is een soort Noord-Bevelands erfgoed geworden. Het leeft ook echt bij de mensen op het eiland."

  Buitenstaander

  Dat het leeft bij de Noord-Bevelanders is volgens Luijk te merken aan de sfeer die er hangt op het festival. ,,Peerock heeft een groot reüniegehalte", aldus de voorzitter. ,,Veel mensen komen hier op af om elkaar weer eens te zien." Luijk noemt hierbij niet alleen de mensen die geboren zijn in Colijnsplaat en ergens anders zijn gaan wonen maar ook de vaste campinggasten die zorgen dat ze in het weekend van Peerock op de camping in de omgeving staan. Toch moeten mensen van buiten het eiland zich er niet van laten weerhouden om naar het festival te komen. ,,Het is juist leuk om als buitenstaander te komen, je leert snel genoeg mensen kennen. Het is gewoon een gezellig dorpsfestival."

  De avond begint met een paar speelse bands. Daarna komt Ann May of zoals Luijk haar noemt 'Céline Dion met ballen'. Vervolgens zorgt Joost de Lange voor een lekker potje rock en blues en sluit 666 The Nightmare de avond af. ,,Zij spelen veel covers van bekende hits dus dat wordt gegarandeerd een feest", aldus de voorzitter.

  Niet alleen de festivalgangers beleven altijd een gezellige avond op Peerock, ook de artiesten worden flink in de watten gelegd. In een kleine witte tent achter de festivaltent worden de artiesten ontvangen en wordt het ze, zoals Sturm vertelt, gemakkelijk gemaakt. Hoe dan? ,,Met mosselen", vertelt de presentator. De artiesten worden niet voor niks verwend met een lekker bord Zeeuwse mosselen. Sturm: ,,Het is belangrijk voor de sfeer op het festival dat zij het ook naar hun zin hebben."