article
1.6220161
KORTGENE - Ondanks gegronde bezwaren is de kans groot dat 147 bomen in Kortgene alsnog plaats moeten maken voor een weg door nieuwbouwwijk Stadspolder.
Bomen Stadspolder moeten alsnog wijken
KORTGENE - Ondanks gegronde bezwaren is de kans groot dat 147 bomen in Kortgene alsnog plaats moeten maken voor een weg door nieuwbouwwijk Stadspolder.
http://www.pzc.nl/regio/bevelanden/bomen-stadspolder-moeten-alsnog-wijken-1.6220161
2016-07-26T07:30:00+0000
http://www.pzc.nl/polopoly_fs/1.5620302.1452618261!image/image-5620302.jpg
Kortgene,Flora,Bos,vergunningsplicht,uitstel,knotwilgen,Ooststraat,De Stadsweide,bomenkap,Stadspolder,hermes
Bevelanden
Home / Regio / Bevelanden / Bomen Stadspolder moeten alsnog wijken

Bomen Stadspolder moeten alsnog wijken

Foto's
1
Reacties
Reageer
  • Afbeelding
   Fotograaf
  KORTGENE - Ondanks gegronde bezwaren is de kans groot dat 147 bomen in Kortgene alsnog plaats moeten maken voor een weg door nieuwbouwwijk Stadspolder.

  In de wijk worden het komende decennium een multifunctioneel centrum en zo'n zeventig huizen gebouwd.

  Kappen

  Voor twee mensen was het nieuws over de voorgenomen bomenkap reden om bezwaar in te dienen bij de gemeente, die ook de grondeigenaar is. Een onafhankelijke commissie hoorde beide partijen en stelde de bezwaarmakers in het gelijk. Het college van burgemeester en wethouders kreeg het advies om het besluit om de verleende vergunning te herroepen en de aanvraag voor de bomenkap buiten behandeling te stellen.

  Ondanks deze uitspraak lijkt het er sterk op dat de 97 knotwilgen en diverse andere boomsoorten op het perceel aan de Ooststraat 50b in Kortgene toch als houtsnippers zullen eindigen. Dat heeft alles te maken met de Boswet. Een 'bos' valt alleen onder deze wet als het buiten de bebouwde kom ligt.

  Wetten

  In zo'n geval is een omgevingsvergunning (meestal) niet nodig en volstaat een melding bij het ministerie van Economische Zaken. Wel heeft de grondeigenaar andere verplichtingen, bijvoorbeeld het herplanten van de gesneuvelde bomen binnen een tijdsbestek van drie jaar.

  Bij de gemeente Noord-Beveland dachten ze dat de Boswet dezelfde grenzen voor de bebouwde kom hanteerde als de Wegenverkeerswet. Uit navraag bij de provincie bleek echter dat in de Boswet geen grenzen zijn vastgesteld voor de bebouwde kom.

  Volgens het college van B & W ligt het perceel aan de Ooststraat buiten de bebouwde kom en is daardoor geen sprake van een vergunningsplicht. Een flinke ommezwaai ten opzichte van enkele maanden geleden, toen de gemeente zelf een aanvraag indiende voor de bomenkap.

  Bouw

  De Stadspolder, nu nog een groen gebied tussen Kortgene en Molendijk, moet een wijk worden met vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen op kavels van circa 500 tot 700 vierkante meter.

  De eerste stap is op 14 juli gezet met de bouw van multifunctioneel centrum De Stadsweide. In het gebouw komen onder meer een basisschool, het dorpshuis en zorgappartementen voor ouderen.