Topoverleg in Den Haag over kerncentrale 'constructief'

Den Haag

Het kabinet blijft met Zeeland zoeken naar een oplossing voor de kerncentrale en energiebedrijf Delta. Dat was de summiere mededeling na afloop van een gesprek, vrijdagmiddag, tussen de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken), commissaris van de koning Han Polman, de gedeputeerden Carla Schönknecht en Ben de Reu en de Borselse wethouder Ad Schenk.

Ze zijn er nog niet uit en het is nog niet geklapt. Dat laatste leek deze week te gebeuren, nadat Kamp namens het kabinet en Schönknecht namens de Zeeuwse aandeelhouders van Delta harde brieven hadden uitgewisseld. Zeeland heeft een aanbod van het kabinet verworpen. Dat hield in dat de provincie en de gemeenten de netwerkbedrijven Enduris en (de helft van) Evides zouden kopen van Delta. Zo blijven 200 Zeeuwse banen behouden. Met de opbrengst zou Delta de kwakkelende kerncentrale kunnen helpen. Zeeland vindt het voorstel een sigaar uit eigen doos, omdat het Rijk daarmee alleen maar de toekomst van de kerncentrale zou verzekeren met geld uit Zeeland. De Zeeuwse overheden vinden het risico dat ze daarbij lopen veel te groot. 

In een gezamenlijk persbericht spreken spreken de Haagse en Zeeuwse overheden nu van een 'constructief overleg dat nog wordt voortgezet'. De tijd dringt. Komende woensdag debatteert de Tweede Kamer met Kamp en Dijsselbloem over Delta.  

  1. Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'
    LIVEBLOG

    Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'

    Na een concert van zangeres Ariana Grande in het Britse Manchester zijn vannacht 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen na een explosie. Het zijn veelal kinderen en tieners. De politie zegt dat het om een zelfmoordaanslag gaat die uitgevoerd werd door tenminste één man, de 22-jarige Salman Abedi. De Britse premier heeft het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgeschaald naar het hoogste niveau. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
17 stemmen