FLITS Zeeuwen in Medellín aangedaan door vliegramp

MEDELLÍN/WOLFAARTSDIJK Een brok in zijn keel had Erik de Kok uit Wolfaartsdijk, toen hij las dat er maandagavond een vliegtuig bij de Colombiaanse stad Medellín was neergestort. Hij en zijn vriendin Kyra verblijven er een paar dagen tijdens hun wereldreis. “Een mensenmassa was aan het huilen, klappen en zingen.”

Het stel had die avond nog kaartjes voor de voetbalwedstrijd Atletico Nacional-Chapecoense gekocht. “Ik was als een kind zo blij”, vertelt Erik vanuit Colombia, “en had een foto van de kaartjes verstuurd naar vrienden en familie.” Maar van die euforie was de volgende ochtend niets meer over. De selectie van Chapecoense was grotendeels verongelukt, las hij in app’jes die hij kreeg van vrienden. “Ik heb mijn vriendin wakker gemaakt. Die was ook erg ontdaan.”

“We zouden eigenlijk gisteren (donderdag) verder reizen, maar zaterdag speelt Atletico Nacional weer een thuiswedstrijd. Tegen Bogota Millionares. Daar wil ik naartoe. Ik verwacht nog meer emotie bij deze wedstrijd. Er is niet één belangrijk iemand overleden, maar een heel voetbalteam. Deze club leeft enorm mee met Chapecoense.”

Ook in de stad zelf heerst berusting. Zo bezochten ze de herdenkingsbijeenkomst in het stadion. Erik: “De metro’s zaten overvol. Er was opgeroepen om in het wit te komen en een witte kaars mee te nemen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Buiten het stadion stond een mensenmassa bij een groot scherm. Er werd heel emotioneel gereageerd op toespraken van verschillende mensen. Er werd geklapt, gehuild en gezongen. Op het plein buiten het stadion zijn alle Zuid-Amerikaanse landen in een soort van tegels benoemd. Bij ‘Brazil’ stonden kaarsen te branden.”

Bij de vliegramp kwamen 71 mensen om het leven. “Maar aan de niet-voetballers wordt door de media helaas geen aandacht besteed”, zegt Erik. Zondag vliegen hij en Kyra naar de kust, naar Cartagena. “Met de ‘Ryanair’ van Colombia. Ik verwacht niet meer zenuwachtig te zijn dan anders. We zullen wel aan de mensen denken die in het vliegtuig zaten.”