FLITS ZeelandScan vertelt alles over je eigen wijk

Sinds dinsdag is de ZeelandScan online, een voor iedereen toegankelijke website met cijfers over de gezondheid en de leefbaarheid in Zeeland. "Daarmee willen we stimuleren dat discussies over de eigen omgeving worden gevoerd op basis van feiten in plaats van onderbuikgevoelens", zegt onderzoekster Esther van Sprundel van ZB / Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Op www.zeelandscan.nl kan iedereen in één oogopslag zien hoe het ervoor staat in een dorp, een wijk of een gemeente in Zeeland. De verlangde cijfers worden altijd gerelateerd aan de cijfers voor heel Zeeland, zodat mensen bijvoorbeeld kunnen zien of hun wijk beter of slechter scoort dan de rest van de provincie. Bij de belangrijkste gegevens wordt dat zelfs met een groen vinkje (beter) of een rood uitroepteken (slechter) benadrukt.

De site onderscheidt twaalf thema's, onder meer wonen, werken, veiligheid en zorg. Gebruikers kunnen aangeven waar ze wonen, bijvoorbeeld in Middelburg-Noord, en krijgen dan per thema de meest relevante gegevens over hun wijk, met die van Zeeland er altijd naast. Ze kunnen doorklikken naar de onderliggende databank en naar kaartjes en tabellen, die makkelijk zijn over te nemen in een eigen publicatie of op een eigen website. 

"Dorps- en wijkraden kunnen de gegevens gebruiken voor hun projecten en ook ondernemers die iets met een bepaalde wijk of gemeente willen, kunnen onze cijfers gebruiken", aldus Van Sprundel. 

De ZeelandScan is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Zeeuwse gemeenten, de provincie Zeeland, GGD Zeeland, ZB| Planbureau en Robuust. De gegevens zijn afkomstig uit diverse bronnen. Het gaat om informatie uit eigen onderzoeken (zoals de Staat van Zeeland of de Gezondheidsmonitor) en landelijke bronnen (zoals het Centraal Bureau van de Statistiek).

poll

Bouwleges moeten in heel Zeeland hetzelfde zijn

Bouwleges moeten in heel Zeeland hetzelfde zijn

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
254 stemmen