flits Zeelandcare moet koers verleggen

Zeelandcare bestaat bijna vijf jaar, heeft het aantal patiënten in 2015 zien verdrievoudigen en krijgt hoge rapportcijfers. Toch is er geen reden voor een feest. De samenwerking met het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis piept en kraakt. Ruzie over wie wat moet betalen dwingt Zeelandcare de koers te verleggen. “We gaan minder ingrepen doen, maar beter.”

Zeelandcare is stormachtig gegroeid. In 2015 behandelde ze 11.259 mensen, drie keer zoveel dan het jaar ervoor. Dat kwam mede door de opening van twee vestigingen in West-Brabant en de uitbreiding van behandelingen. Patiënten zijn dik tevreden en geven Zeelandcare een 8,9 als rapportcijfer; het personeel geeft een 7,6. “Cijfers waarmee je kunt thuiskomen”, vindt algemeen directeur Charles Versluijs. “Het succes van Zeelandcare heeft te maken met de kleinschaligheid, de goede toegankelijkheid, de korte lijnen (zowel met patiënten als met medewerkers) en de goede communicatie. En we doen in vergelijking met een ziekenhuis minder behandelingen, wat de organisatie minder complex maakt.”

Toch is het geen reden voor een feest. De stormachtige groei maakt de organisatie zo complex dat ruzie met het ADRZ is ontstaan over wie welke rekening moet betalen. Batenburg: “Door de enorme groei hebben we onderschat dat het zou kunnen gaan schuren met het ADRZ.”

Zeelandcare staat op een keerpunt. Het ADRZ wil op deze manier niet met de samenwerking doorgaan, zei directeur Claudia Brandenburg onlangs in de PZC. Zeelandcare moet de koers verleggen, vindt Batenburg. “Misschien moeten we stoppen met ingrepen die we niet vaak doen en kunnen Zeeuwen straks voor minder dingen naar Zeelandcare. Tegelijk moeten we waar we goed in zijn, juist meer gaan doen."

Woensdag meer in de PZC

  1. Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'
    LIVEBLOG

    Britse premier: 'De kans op een nieuwe aanslag is groot'

    Na een concert van zangeres Ariana Grande in het Britse Manchester zijn vannacht 22 doden en zeker 59 gewonden gevallen na een explosie. Het zijn veelal kinderen en tieners. De politie zegt dat het om een zelfmoordaanslag gaat die uitgevoerd werd door tenminste één man, de 22-jarige Salman Abedi. De Britse premier heeft het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk opgeschaald naar het hoogste niveau. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
17 stemmen