FLITS: Zeeland wil Haags overleg over kerncentrale niet verstoren

MIDDELBURG In Den Haag broeden twee hanen en een hen over de toekomst van de kerncentrale. Die moet je nu niet storen, vinden Provinciale Staten. Dus werd GroenLinks vrijdag dringend verzocht een initiatiefvoorstel hierover voorlopig te parkeren.

In het voorstel vraagt GroenLinks aan het dagelijks bestuur om een krachtig signaal af te geven naar Den Haag, dat de kerncentrale de mogelijkheden van Zeeland te boven gaat en dus een verantwoordelijkheid moet zijn van het Rijk. Dat vindt elke politieke partij in Zeeland, maar toch kreeg fractievoorzitter Gerwi Temmink van GroenLinks er in de Statencommissie Bestuur de handen niet voor op elkaar.

Vorige week werden de vastgelopen onderhandelingen over de kerncentrale tussen de aandeelhouders van Delta (provincie en gemeenten) en de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) weer vlotgetrokken. Een Kamerdebat, dat afgelopen woensdag gepland stond, werd op verzoek van de onderhandelende partijen uitgesteld tot 22 december. "We moeten die broedende kippen nu even niet storen", meende Kees Bierens (VVD). Gedeputeerde Carla Schönknecht leidt de Zeeuwse delegatie, vandaar dat hij even later sprak van 'twee hanen en een hen'.

"Wat voegt het initiatiefvoorstel toe?", wilden Ger van Unen (SP) en Hannie Kool (CDA) van Temmink weten. Goos Roeland (SGP) stelde voor het aan te houden. Anita Pijpelink (PvdA) twijfelde of het de onderhandelingen in Den Haag zou ondersteunen of juist belemmeren en Ton Veraart (D66) vroeg: "Is het verstandig terwijl de gesprekken lopen al een voorschot te nemen op het mislukken ervan?"

Volgens Schönknecht worden in Den Haag verschillende opties onderzocht en is daarover mogelijk al duidelijkheid voor de Statenvergadering van 16 december. Temmink beloofde met zijn partijgenoten te gaan overleggen of hij het initiatiefvoorstel daar wel of niet op de agenda laat staan.

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (29%)
  • Oneens (71%)
529 stemmen