FLITS Zeeland in 2016, gezien door de ogen van Cor de Jonge

MIDDELBURG - De zaterdagkrant van de PZC is eigenlijk niet compleet zonder een cartoon van zijn hand. Sinds april 1989 biedt Cor de Jonge (58) wekelijks een even verrassende als scherpe blik op de Zeeuwse actualiteit, gevat in één krachtig beeld. Gewaardeerd door vele lezers, gevreesd door degenen die het onderwerp zijn van zijn tekening.

De rijke oogst van dit jaar, meer dan veertig stuks, is vanaf vandaag te zien in De Drvkkery in Middelburg, in de volgorde waarin ze zijn gepubliceerd. De tentoonstelling wordt tot eind december wekelijks aangevuld met de nieuwste tekening.

Is 2016 een goed jaar voor een Zeeuwse cartoonist?

,,Op zich wel. Er is veel gebeurd, vooral met Delta. Ik probeer ook regelmatig het Zeeuwse nieuws en internationale ontwikkelingen aan elkaar te knopen, zoals Angela Merkel die in Middelburg de Four Freedoms Award ontvangt, maar tegelijkertijd een knieval maakt voor de Turkse president Erdogan in de kwestie rond komiek Jan Böhmermann. De vrijheid van meningsuiting staat toch wel onder druk."

Wordt je daardoor zelf ook geremd?

,,Het leven is hier nog relatief rustig en ik teken in principe over Zeeuwse onderwerpen. Die zijn doorgaans niet zo controversieel. Een aantal jaren geleden kon je wel makkelijker grappen maken over moslims. Dat soort onderwerpen ga ik nu toch eerder uit de weg. Ik teken ook cartoons bij de Tegenlicht-bijeenkomsten in Zeeland. Vorige week ging het over het redden van de wereld. Dat was opgehangen aan Tinkebell, maar degene die zijn uiterste best deed om de wereld te redden was toch Jezus Christus. Daar maak ik dan een tekening over. Dat kan nog wel, maar dat zou bij de profeet niet zijn gegaan."

Wat is je favoriete tekening van 2016?

,,Die maakte ik al begin mei, toen nog niemand kon vermoeden dat Trump president van Amerika zou worden. Je ziet Erdogan, Poetin, Trump en Wilders die op een rij de vrijheidsvlam uitpissen, als schooljongens die een wedstrijd ver plassen doen. Trump heeft de grootste straal. Wilders staat nog op zijn schoenen te druppelen, maar wie weet hoe dat na de verkiezingen van volgend jaar maart is."

Wanneer is een cartoon geslaagd?

,,Ik kan zelf niet altijd inschatten of iets goed is, maar als mevrouw De Jonge er hartelijk om gelachen heeft, weet ik dat het in orde is. Soms denk ik: dit is wel erg voor de hand liggend, maar dan blijkt dat anderen er heel anders naar kijken. Ik maak het mezelf wel eens onnodig moeilijk. Als ik snel een idee hebt, blijkt dat meestal wel goed. Maar als ik er te lang aan sleutel, heb je op een gegeven moment te veel associatieronden gehad. Dan wordt het echt een struggle."

Wie teken je het liefst?

,,Gedeputeerde Ben de Reu vind ik wel makkelijk. Die kan ik zo tekenen. Hij heeft ook een markant hoofd, met dat witte haar en dat te zwarte brilmontuur. De andere gedeputeerden vind ik iets lastiger. Jo-Annes de Bat vindt het niet zo leuk dat ik hem altijd in een scheidsrechterspakje neerzet, maar sommige dingen worden nu eenmaal een running gag. En ik vind het wel bij hem passen, zo'n korte broek."

Expositie: 'Het jaar 2016. Cor', vanaf vandaag t/m 28 januari te zien in De Drvkkery aan de Markt in Middelburg.

poll

Echt leren doe je in de praktijk

Echt leren doe je in de praktijk

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
172 stemmen