FLITS 'Ze hadden echt humor en deden leuk mee'

Marieke Kesteloo, Middelburg 

Een debat is natuurlijk altijd spannend, maar een debat met een échte politicus nog net wat meer. Scholieren van verschillende opleidingen discussieerden gisteren tijdens het Provinciaal Jeugddebat Zeeland met Statenleden Gerwi Temmink (GroenLinks), Ton Veraart (D66) en Ralph van Hertum (PvdA). Een positieve ervaring voor beide partijen. ,,Van jullie kort en bondig formuleren kunnen wij nog wat leren", zei Veraart. 

De leerlingen waren verdeeld in drie fracties. Hun taak? Een voorstel bedenken dat daadwerkelijk in de praktijk kan worden gebracht. Eén fractie vroeg om subsidie voor gezonde fastfoodketens, een andere pleitte voor campagnes en een speciale app om sociale media in het verkeer te vermijden en nog één wilde meer aandacht voor Zeeuwse jongeren.

De Statenleden waren blij verrast met de ideeën.,,Jullie komen hier om te leren, maar wij ook. En van jullie kort en bondige formuleren kunnen wij nog wat leren", grapte Veraart. Na afloop gingen de Statenleden in op de haalbaarheid van de voorstellen. De eerste twee fracties kregen geen toezeggingen, maar werden wel aangemoedigd hun plannen verder uit te werken. Voor de derde fractie was er goed nieuws: Temmink verklapte dat er waarschijnlijk een digitaal platform voor Zeeuwse jongeren komt.

12 deelnemers vertegenwoordigen Zeeland in maart bij het Nationaal Jeugddebat. 

poll

Ik ga snel mosselen eten

Ik ga snel mosselen eten

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
878 stemmen