FLITS: Warme klanken in een koude Mariakerk

NISSE - Wegdromen bij de mooiste luisterliedjes of herinneringen ophalen met klassiekers. Het kon zaterdag allemaal tijdens de eerste editie van Muziekfestival Nisse.

De veertig rode klapstoeltjes in de Mariakerk in Nisse raken langzaam maar zeker bezet. Met een beker dampende koffie in de hand en de winterjas tot boven toe dicht geritst luistert het voornamelijk oudere publiek naar de 18-jarige Juanita de Potter. De Zeeuwse singer-songwriter neemt het eerste optreden van Muziekfestival Nisse voor haar rekening. Op het kleine podium voor in de kerk brengt zij haar eigen Nederlandstalige liedjes, afgewisseld met enkele covers. Ze begeleidt zichzelf op akoestische gitaar.

Hoe koud Juanita het heeft gehad, blijkt pas als ze na afloop haar gitaar weglegt en van het podium strompelt. Snel verlaat ze de ruimte om iets warmers aan te trekken en haar gevoelloze voeten van ander schoeisel te voorzien. Een aantal toehoorders heeft inmiddels de spiraalslang naast de koek en zopietent ontdekt, die warme lucht de kerk in blaast. Ze klonteren samen in de warmtestroom en vullen de kerk met zacht geroezemoes.

De Mariakerk warmt op, en daarmee ook de mensen. Lege kartonnen koffiebekers op de statafels krijgen gezelschap van plastic bierglazen. Het appelgebak met slagroom maakt plaats voor een warme hap en af en toe schalt er een lach door de ruimte. Na het optreden van akoestisch popduo Sense houdt de zon houdt het voor gezien. De schemering in combinatie met het lamplicht geeft de kerk een knusse uitstraling. In die huiselijke sfeer treden nog twee artiesten op: singer-songwriter Solof en Peter Wessel & Company.

Alle acts hebben vanaf hun plekje op het podium uitzicht op de balustrade aan de overzijde, met daarachter het orgel. Op de rand van de balustrade staat de tekst ‘Psalm 150: looft Hem met snarenspel en orgel’. Met het snarenspel zit het wel goed; dat is bij alle acts ruimschoots vertegenwoordigd. 

De rest van het programma vindt plaats in de tent naast de Mariakerk. Ook hier zijn de gitaren goed vertegenwoordigd, al moet de akoestische versie nu wel het podium delen met zijn elektrische broer. Na alle luistermuziek is het tijd voor wat meer actie. Driemanformatie Gantle trapt af, gevolgd door H & H, New Idea, De Dijk Tribute Dubbel D en Jam-pact. Naadloos gaan de luisterliedjes van ’s middags over in meezingers. Hetzelfde geldt voor het publiek. Was ’s middags vooral de oudere generatie vertegenwoordigd, ’s avonds is het een mix van verschillende leeftijden. Eén ding hebben alle festivalbezoekers gemeen: de liefde voor muziek.

Kees Wondergem, de nieuwe programmeur van het gratis muziekevenement, kijkt terug op een geslaagde eerste editie. Muziekfestival Nisse droeg twintig jaar lang de naam Pastorale au Parvis. In die hoedanigheid zou het afgelopen zaterdag zijn 21e verjaardag vieren, maar programmeur René de Dreu vond het na twee decennia welletjes geweest. Wondergem nam het stokje van hem over en doopte het festival om tot Muziekfestival Nisse. Wat kleinschaliger dan zijn voorganger, maar eveneens met muziek in de hoofdrol.

Wondergem denkt dat het is gelukt om een laagdrempelig festival neer te zetten, met muziek voor allerlei doelgroepen. “De opkomst was goed, dus wij zijn tevreden.” Grootste uitdaging was het tijdstip. Voorheen was het festival altijd in juli, maar dat was organisatorisch niet meer haalbaar en daarom koos Wondergem voor een winterse editie. Of dat zo blijft, weet hij nog niet. “Waarschijnlijk is Muziekfestival Nisse volgend jaar weer gewoon in de zomer, maar wie weet komt er een wintereditie bij.”

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (29%)
  • Oneens (71%)
526 stemmen