FLITS VZG: Zeeuws klachtenloket is overbodig

Eén klachtenloket waar je al je grieven over de gemeente en aanverwante organisaties kwijt kan. Het leek de gemeente Reimerswaal zo'n goed idee, maar de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) ziet er helemaal niets in.

Joeri Wisse
Kruiningen

Waar moet je zijn om een klacht in te dienen en hoe voorkom je dat van het kastje naar de muur wordt gestuurd? Volgens het CDA in Reimerswaal is die vraag steeds lastiger te beantwoorden. Zeker nu veel  'gemeenschappelijke regelingen' als Sabewa, RUD of Veiligheidsregio gemeentelijke taken uitvoeren.  Al deze clubs behandelen klachten net weer anders. Het adres en de procedure om te klagen zijn vaak moeilijk of niet te vinden op de site en een (jaar)verslag van alle klachten wordt zelden gepubliceerd.

Een notitie van het CDA om één klachtenregeling op te stellen en die prominent op de website van alle gemeenten en aanverwante instanties te plaatsen, werd deze zomer omarmd door de Reimerswaalse raad. Het college van B&W ging er mee aan de slag en bracht de notitie onder de aandacht van de VZG. Die vindt het voorstel maar overbodig, zo blijkt uit een brief waarin voorzitter Rob van der Zwaag vooral naar wetsartikelen verwijst. Van ongelijkheid is volgens hem geen sprake, want alle klachtregelingen zijn gebaseerd op dezelfde wet.  En als gemeenteraden behoefte hebben aan een jaarverslag, kunnen ze met een beroep op de wet dit opvragen bij de instanties.

De reactie van de VZG valt raadlid Peter Koeman erg tegen. ,,De VZG denkt zeker dat raadsleden niets anders te doen hebben dan verslagen opvragen."  Koeman is nog meer teleurgesteld in de besturen van de gemeenschappelijke regelingen die allen het Reimerswaalse voorstel hebben ontvangen. ,,Niemand heeft de moeite genomen te reageren." 

Burgemeester Piet Zoon begrijpt de teleurstelling van het CDA  in de 'erg formele' reactie van de VZG. Hij hoopt dat het voorstel alsnog wordt opgepakt in een commissie die samenwerking tussen gemeenten en gemeenschappelijke regelingen gaat verbeteren.

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
1999 stemmen