FLITS(vrijdagmorgen) 'Sail de Ruyter was hét evenement met Zeeuws dna'

Joanne Karkdijk
Vlissingen

Sail de Ruyter en Vlissingen Maritiem krijgen geen vervolg, tot spijt van stichtingvoorzitter Dick Schipper.

Die knoop doorhakken was een ‘vreemd moment’, zegt Schipper, voorzitter van Stichting Sail de Ruyter Zeeland. ,,We zijn hier jaren mee bezig geweest. Het is heel jammer dan te moeten concluderen dat het niet meer lukt. Maar we hebben samen een mooi evenement neergezet. Daar zijn we heel trots op.”


De stichting kon de benodigde 1,2 miljoen euro voor de nieuwe editie van Sail de Ruyter in Vlissingen niet bij elkaar krijgen. Net als in 2013 zouden de provincie en gemeente voor veertig procent van het bedrag zorgen, de rest probeerde de stichting via sponsors in te zamelen. Dat is niet gelukt. Schipper: ,,Er wordt voor allerlei evenementen aangeklopt bij bedrijven. Zij kunnen een euro maar een keer uitgeven.”
Vanaf 2007 werkte Schipper met hulp van 140 vrijwilligers aan het succesvolle, meerdaagse evenement. Op de laatste Sail kwamen 300.000 bezoekers af. ,,In 2013 was de begroting 1,2 miljoen, de omzet 1,6 miljoen. In de evaluatie kwam de vraag op of het verstandig is om die verantwoordelijkheid alleen op schouders van vrijwilligers te leggen. Zoiets vereist een professionele aanpak. We hebben onderzocht of daar mogelijkheden voor zijn, maar dat is helaas niet gelukt.”

Vlissingen Maritiem (de ‘kleine Sail’) zou in 2017 voor de zevende keer plaatsvinden. Voor 2019 stond de derde editie van Sail de Ruyter op de planning. Een aanzienlijk deel van de benodigde 1,2 miljoen voor Sail de Ruyter was nodig voor het huren van de vloot met 120 schepen. Sommige kosten vijftigduizend euro voor vier dagen, zegt Schipper. Ook was er geld nodig voor het verzorgen van de bemanning, beveiliging en voorzieningen voor de veiligheid van het publiek en de schepen. Maar ook de communicatiekosten voor promotie buiten Zeeland waren een grote kostenpost. Schipper: ,,Het doel van Sail de Ruyter en Vlissingen Maritiem was het op de kaart zetten van Zeeland. Dat is heel goed gelukt. Als er één evenement is met het dna van Zeeland, was dat Sail de Ruyter. We lieten de traditie zien van ‘oud en hout’, met driemasters en hoogaarzen. Dat is erfgoed, het hoort bij Zeeland. Maar ook de moderne scheepvaart was er, met bijvoorbeeld de marine.” De stichting hoopt dat er in de toekomst mogelijkheid is tot een herstart. Maar daar is voorlopig geen zicht op. 

poll

Loterijwinnaars moet je met rust laten

Loterijwinnaars moet je met rust laten

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
6024 stemmen