FLITS voor donderdagochtend: Wat een herfst van extremen!

Vlissingen

Wat een herfst van extremen heeft Zeeland achter de rug. De zon scheen zo uitbundig dat het met 2003 de zonningste ooit was. Recordwarm was het in september, terwijl het in november enorm spetterde.

Vandaag is de meteorologische winter begonnen. Tijd om terug te kijken op een Zeeuwse herfst die op de zesde plek in de lijst van warmste is beland. Niet zo vaak zagen we in Zeeland zó uitbundig de zon. Liefst 469 uur scheen die in Vlissingen. Net zoveel als in 2003. Alle herfstmaanden waren zeer zonnig, al leverde september de grootste bijdrage. In Westdorpe, waar het tweede Zeeuwse meetstation staat, werd een eveneens prettig aantal van 426,9 zonuren geregistreerd.

Ook hadden we in Zeeland niet te klagen over de temperatuur. Vlissingen noteerde een gemiddelde van 12,2 graden Celsius, Westdorpe 11,7. Beide ongeveer een graad warmer dan normaal. Zowel de hoogste als de laagste temperatuur werd gemeten in Westdorpe. Het heetst was het er op 13 september (32,1), het koudst op 30 november (-4,5). Daarmee was de nacht van dinsdag op woensdag de koudste in Westdorpe sinds 1998.

Zowel op Walcheren als in Zeeuws-Vlaanderen sneuvelden records als luciferhoutjes. Wat te denken van het aantal dagen dat het warmer was dan 25 graden. Vlissingen telde er maar liefst zeven, terwijl 1 normaal is. Dat maakt deze herfst met die van 1911 recordhouder. Om nog even op Walcheren te blijven: 26 dagen (allemaal in september) was het warmer dan 20 graden. Alleen 1959 telde er eentje meer.

Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen was het feest. Daar genoten we van twee tropische dagen van 30 graden of meer. Dat is nooit eerder gebeurd. Maar liefst 28 dagen was het er warmer dan 20 graden, twee keer zoveel dan normaal. Acht dagen kwam het kwik zelfs boven de 25 uit, vier keer meer dan anders.

Zo droog als september was, zo nat was november. Vlissingen kreeg maar liefst 119,5 millimeter hemelwater over zich heen, wat de maand gelijk op de achtste plek van natste novembers zet. Eigenlijk viel er gemiddeld genomen helemaal niet zoveel meer dan normaal. In Vlissingen kletterde 228,8 millimeter uit de lucht, tegen 222,7 normaal. Westdorpe moest 144,2 millimeter water verwerken. Overigens was het er in september recorddroog, met slechts 7,5 millimeter.

"De warmterecords in september zijn echt hét ding van deze herfst”, aldus Jaco van Wezel van Weeronline.

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
632 stemmen