FLITS: Tholen en buurgemeenten doen beklag over kerncentrale in Doel

THOLEN Een officiële klacht komt er (nog) niet, maar de gemeenten Tholen, Bergen op Zoom en Steenbergen hebben wel een brief naar de Europese Commissie gestuurd, waarin ze hun beklag doen over de verlengde levensduur van de kerncentrale in Doel.

De drie gemeenten, die bezorgd zijn over de veiligheid van de centrale, wilden aanvankelijk een officiële klacht tegen de Belgische staat indienen. Ze zagen daar van af, omdat het niet meer mogelijk is met leden van het Europees Parlement in overleg te treden zodra er een officiële klachtenprocedure loopt. Ze proberen de problematiek nu eerst met een brief onder de aandacht van de commissie te brengen.

De gemeenten stellen dat ze ten onrechte niet zijn betrokken bij het besluit om de levensduur van de centrale te verlengen. Er is volgens hen geen transparante vergunningprocedure geweest. Daarmee zou België het EU-recht hebben geschonden. De drie gemeenten vinden het vreemd dat ze niet zijn geconsulteerd en dat er geen informatie is verstrekt. Er bestaat volgens Tholen en de Brabantse buren geen enkele twijfel over dat dit had gemoeten. Ze wijzen erop dat de kerncentrale op slechts twintig kilometer van Bergen op Zoom ligt. Volgens de briefschrijvers had bovendien een rapport over de milieu-effecten moeten worden opgesteld.

In hun brief pleiten ze verder voor Europees toezicht op de kerncentrales. Nu gaan de lidstaten van de EU daar zelf over. De drie gemeenten stellen dat de Belgische toezichthouder vraagtekens heeft gezet bij haar eigen onafhankelijkheid.

Tholen, Bergen op Zoom en Steenbergen sluiten niet uit dat ze later alsnog een formele klacht indienen bij de Europese Commissie. Vooralsnog willen ze de mogelijkheden voor overleg niet blokkeren.

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (31%)
  • Oneens (69%)
331 stemmen