flits Straatnaam kan niet zomaar in de ban

GOES - De politieke beweging Denk wil af van straat- en andere namen die herinneren aan de koloniale tijd. De Zeeuwse gemeenten zitten daar allerminst op te wachten.

Volgens Denk 'zijn we ons in Nederland onvoldoende bewust van ons onmenselijke slavernijverleden', zo staat in het deze week gepresenteerde verkiezingsprogramma. Een van de maatregelen die de beweging daarom wil nemen is 'het dekoloniseren van onze straatnamen, bruggen, tunnels en musea'.

Coen is daarbij als uitgesproken voorbeeld aangehaald, maar ook Piet Hein moet in de ban, zei Denk-prominent Farid Azarkan in de talkshow van Jeroen Pauw. Hij sprak evenmin tegen dat dan ook Michiel de Ruyter op de zwarte lijst hoort.

Dat zou zeker ook in Zeeland nogal wat betekenen. Onder meer Goes en Hulst hebben straten vernoemd naar Coen. Ook Piet Hein wordt daar geëerd, evenals in bijvoorbeeld Vlissingen en Middelburg. En het wemelt in Zeeland van de De Ruyterstraten en -lanen. En van andere straten die naar roemruchte zeelieden zijn vernoemd. En wat doen we eigenlijk met het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis? Of met het standbeeld van 'Bestevaêr' op de Vlissingse boulevard?

Met het intrekken van eenmaal gegeven straatnamen is de gemeente Goes 'zeer terughoudend', aldus een woordvoerster. ,,Verandering betekent dat burgers diverse instanties op de hoogte moeten stellen van de nieuwe straatnaam. Vaak levert het ook problemen op met zaken zoals huurtoeslag en dergelijke."

Historicus Peter Sijnke nam onlangs, na tientallen jaren, afscheid van de straatnaamcommissie van Middelburg. ,,Ik ben zelf geen voorstander van veranderen van namen. Bij een 'J.P. Coenstraat' zou je inderdaad vraagtekens kunnen plaatsen, maar je moet het zien in het licht van die tijd. Anders kun je wel blijven veranderen. Dan moet je voortdurend de geschiedenis gaan herschrijven."

poll

Ik ga snel mosselen eten

Ik ga snel mosselen eten

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
338 stemmen