FLITS: Spanning op Zeeuwse arbeidsmarkt stijgt

Jeffrey Kutterink

Vlissingen

De spanning op de Zeeuwse arbeidsmarkt stijgt. Al jaren heeft Zeeland de laagste werkloosheid van alle provincies. Maar nu de economie zich herstelt, neemt ook het aantal openstaande vacatures toe. Er zijn nu bijna net zoveel werklozen als vacatures.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoewel de gevolgen van de crisis Zeeland niet voorbij zijn gegaan, is de werkloosheid in vergelijking met alle andere provincie al die jaren het laagst geweest. In 2008 lag die op 3,2 procent, vijf jaar later op 5,6 en nu op 3,5 procent. Ter vergelijking: gemiddeld is 5,6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. De provincies met de hoogste werkloosheid zijn Groningen (7,1 procent), Zuid-Holland en Flevoland. Noord-Brabant, Limburg en Zeeland sluiten de rij.

Nu het economisch beter gaat, neemt in alle provincies het aantal openstaande vacatures toe. Daarmee stijgt de spanning op de arbeidsmarkt, het meest in Zeeland en het minst in Zuid-Holland.

Het aantal werklozen per vacature geeft een indicatie van de spanning op de arbeidsmarkt. De spanning neemt toe naarmate er minder werklozen per openstaande vacature zijn. De arbeidsmarkt wordt dan krapper. In het derde kwartaal was de arbeidsmarkt het krapst in Zeeland, waar het aantal werklozen en het aantal vacatures vrijwel in evenwicht zijn. Drie jaar geleden was de Zeeuwse arbeidsmarkt nog ruim; toen waren er zes werklozen per vacature.

De arbeidsmarkt is nu het ruimst in Zuid-Holland. Daar waren in het derde kwartaal vijf werklozen per openstaande vacature. De afgelopen drie jaar is in alle provincies de spanning op de arbeidsmarkt toegenomen, het meest in Zeeland en het minst in Zuid-Holland.

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (28%)
  • Oneens (72%)
633 stemmen