FLITS: Schiereiland Veerse Meer moet wachten op vakantieganger

WISSENKERKE - Alle ogen waren donderdagavond gericht op Noord-Beveland. In de kleinste gemeente van Zeeland zou een groot besluit vallen. Maar het schiereiland in het Veerse Meer moet wachten op een vakantieganger.

VRAAG: Waar was CDA-raadslid Joop de Nooijer?
ANTWOORD: Joop de Nooijer geniet van een vakantie. Hij kon de raadsvergadering live volgen via zijn mobiele telefoon en geeft toe dat hij er graag bij had willen zijn. "Als je weg bent, weet je pas wat je mist." Maar de vakantie afbreken voor een raadsvergadering, dat ging De Nooijer te ver. "We hebben een minicamping en gaan daarom altijd buiten het recreatieseizoen op vakantie. Al twintig jaar lang vertrekken we in november, na de begrotingsraad." Dat uitgerekend tijdens zijn afwezigheid het schiereiland in het Veerse Meer op de agenda staat, is toeval. "Misschien hadden ze minder commotie verwacht", gokt De Nooijer. Hij weet het ook niet, maar hoopt donderdag 8 december wel aanwezig te zijn als de raad opnieuw over het voorstel stemt. Of hij het plan steunt - net als zijn collega CDA'er Johan Sandee - wil De Nooijer niet zeggen. "Laten we dat nog even in het midden houden."

VRAAG: De raad wist dat De Nooijer afwezig zou zijn. Waarom is het punt niet van de agenda gehaald?
ANTWOORD: Het feit dat iemand ziek is of op vakantie, is geen reden om een voorstel van de agenda te halen. Technisch gezien kan het wel, maar het is niet gebruikelijk. Met het terugnemen van het voorstel zou de raad vooruitlopen op de uitkomst van de discussie en dat is in de politiek not done

VRAAG: Hoe nu verder?
ANTWOORD: De raad stemt donderdag 8 december opnieuw over het voorstel om een anterieure overeenkomst te sluiten met De Zeeuwse Lagune. Het voorstel wordt niet nog eens uitgebreid behandeld, er wordt alleen gestemd. 
Als het door de afwezigheid van een raadslid weer uitdraait op evenveel voor- als tegenstemmen, wordt het voorstel afgewezen. Bij het staken van stemmen, zoals een 'gelijkspel' in de politiek genoemd wordt, mag het besluit namelijk maar één keer worden uitgesteld. 

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
1999 stemmen