FLITS Roerige kerkgeschiedenis intrigeert

NIEUWERKERK Hij verslond talloze documenten en spendeerde vele uren in het archief. André Flikweert uit Zierikzee zet in zijn boek ‘Goed Gereformeerd’ de roerige kerkgeschiedenis van Nieuwerkerk op een rij. 

Het Duivelandse dorp was in 1836 bakermat van de Afscheiding op Schouwen-Duiveland. Maar het was ook de plek waar, lang vóór hervormde gemeente en gereformeerde kerk in 2004 fuseerden, al samen werd gekerkt. Toeval? Ja. ,,Maar je zou kunnen zeggen dat de kerk in Nieuwerkerk in positieve zin altijd heel belangrijk is geweest voor de meeste inwoners.’’ Inclusief conflicten over hoe het geloof beleefd moet worden. Flikweert kwam er vele voorbeelden van tegen in de kerkelijke notulen. Onder meer over de zondagsrust. ,,Die stond vaak ter discussie. Mocht je wandelen op zondag? En later: mocht je fietsen op zondag? Kennelijk mocht je al wel wandelen toen.’’

De Afscheiding, waar alle verschillende gereformeerde kerken uit zijn voortgekomen, begon landelijk in 1834. Op Schouwen-Duiveland zetten twee boeren, één uit Nieuwerkerk en één uit Sirjansland, in 1836 de toon. In de ogen van de Afgescheidenen was de hervormde kerk veel te vrijzinnig. Dat vond ook de betovergrootvader van Flikweert, wiens ‘afscheidingsbrief’ in het boek is opgenomen. Hij wilde als aanhanger van de ‘ware gereformeerde kerk’ uit de lidmaatschapboeken van de ‘zogenaamde hervormde gemeente’ worden geschrapt.

Lees het volledige verhaal in de PZC van dinsdag, editie Schouwen-Duiveland.

Het boek Goed Gereformeerd telt 352 pagina’s en is voorzien van zo’n 200 foto’s. Het is voor 29,95 euro te koop bij boekhandel De Kanselier in Nieuwerkerk.   

poll

Ook in Zeeland kun je carrière maken

Ook in Zeeland kun je carrière maken

  • Eens (63%)
  • Oneens (37%)
1949 stemmen