FLITS PIBLW-Reïntegratie haalt hoge scores bij inburgeringsexamen

Terneuzen - Wie een verblijfsvergunning krijgt, moet inburgeren. Dat het op een leuke manier kan, bewijst PIBLW-Reïntegratie. De organisatie scoort landelijk hoog op tevredenheid van cursisten én slagingspercentage.

“Wat hebben jullie vandaag voor nieuws”, vraagt docente Sevil Roes aan haar klas met tien cursisten. “Het was vannacht acht graden, de koudste nacht sinds 1998”, zegt een van de leerlingen. “Je bedoelt mín acht graden”, zegt Sevil vriendelijk. Er wordt geknikt, iedereen luistert aandachtig mee. De leerlingen van Sevil zitten in de examenklas, een paar klaslokalen verderop zitten cursisten die pas sinds een half jaar Nederlandse  les krijgen. Ze leren woorden en maken zinnen aan de hand van plaatjes. Alle cursisten bij PIBLW-Reïntegratie in Terneuzen hebben een verschillende leeftijd, achtergrond en komen uit onder meer Congo, Syrië, Afghanistan en Eritrea. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen allemaal graag het inburgeringsexamen halen.

PIBLW  (spreek uit: pibbel) helpt mensen met een verblijfsvergunning met inburgeren. En de organisatie doet dat heel goed: het gemiddelde slagingspercentage van het inburgeringsexamen was er afgelopen jaar 91 procent. Landelijk is dat een stuk minder, 65 procent. Dat staat in de jaarlijkse rapportage van keurmerk Blik op Werk. Het keurmerk houdt bij hoe scholen scoren op het gebied van inburgeringscursussen en wat de tevredenheid van de cursisten is. PIBLW heeft in Zeeuws-Vlaanderen ruim driehonderd cursisten die de organisatie gemiddeld een 8,7 geven. “Dat zit hem in de persoonlijke aandacht”, zegt directeur Peter van den Kieboom.

 Zo krijgt iedere cursist een zogenoemde casemanager toegewezen, waar hij of zij bij terecht kan met zorgen of problemen. Als de docenten problemen signaleren, wordt dat ook doorgegeven. “We zijn een van de weinige organisaties die op deze manier werken. De casemanager heeft zelf vaak ook een achtergrond als vluchteling en houdt ook contact met de gemeente en bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk”, legt Van den Kieboom uit. Het voordeel daarvan is dat de leerling meer rust heeft in de les en zich dus ook beter kan concentreren. “Ook zoekt de casemanager contact als de leerling niet naar de les is geweest. We zitten er kort op.”

Dat veel leerlingen slagen voor het examen, is voor PIBLW nog niet voldoende. Zo houdt de organisatie  een jaarlijkse inburgeringsdag voor alle statushouders in Zeeuws-Vlaanderen en helpt ze hun plekje in de maatschappij te zoeken. “Een diploma is mooi, maar de taalkennis mag daarna niet verzwakken. We stimuleren de cursisten  om bij een vereniging te gaan of vrijwilligerswerk te doen.”

poll

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

Ik wil het geslacht van mijn kind zo vroeg mogelijk weten

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
721 stemmen